ZAŠTO NAS TRGOVCI KRADU: Smanjen PDV na ribu, meso, povrće, a cijene hrane rastu!

S početkom godine na snagu je stupio niži PDV na brojne prehrambene proizvode, a tu mjeru Vlada je posebno pompozno najavljivala.

Izvor: Media servis

Priliku za reklamu prepoznali su pojedini trgovački lanci te su neki preduhitrili poreznu reformu i snizili cijene već krajem prošle godine. Građani su zadovoljno obilazili trgovine i svjedočili nižim cijenama, no kakvo je stanje danas, nakon što je PDV na dio prehrambenih proizvoda pao s 25 na 13 posto?

U rujnu prošle godine na sjednici Vlade usvojen je porezni paket koji vodi, kako su tada rekli vladajući, prema daljnjem rasterećenju građana. Meso, riba, jaja, voće i povrće postat će dostupniji hrvatskim građanima, tvrdili su tada premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić.

“Procijenili smo da će potrošačka košarica biti jeftinija za najveći dio naših ljudi, ako se od 1. siječnja smanji PDV na svježe meso, ribu, svježe voće i povrće, dječje pelene i namirnice koje su praktički nezaobilazne za najveći broj hrvatskih obitelji. Mislim da će ti efekti biti izrazito dobri i pozitivni”, rekao je Plenković.

“Trgovci neće moći ignorirati ovako značajnu promjenu, jer tu ne govorimo o korekciji za jedan ili dva posto, već o prepolavljanju”, rekao je Marić.

A ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u to vrijeme uputio je oštar apel trgovcima: “Mi pratimo indekse cijena na mjesečnoj razini. Ne vjerujem da je trgovcima u interesu igrati se svojom reputacijom. Bude li nekih odstupanja koja uočimo, izvijestit ćemo javnost o tome”, rekao je.

No, od tada ministarstvo nije niti jednom izvijestilo o uočenim odstupanjima, što vodi do zaključka da ih nije ni bilo. No, to demantira Državni zavod za statistiku. Umjesto pada cijena namirnica statistika je već za siječanj pokazala da su cijene hrane na mjesečnoj razini porasle 0,3 posto. Već tada postalo je jasno da su trgovci sniženje PDV-a i ovaj put najvećim dijelom iskoristili za povećanje marži.

Situacija se nije promijenila niti nakon nekoliko mjeseci. Zavod za statistiku objavio je podatke i sredinom travnja, a u odnosu na isto razdoblje prošle godine, u prvom tromjesečju ove pala je jedino cijena voća. Da smanjenje PDV-a na hranu nije dalo rezultate smatraju i u HSS-u. Davor Vlaović.

“Cijene nisu pale, svega za 3,8 posto pala je cijena mesa, dok je cijena povrća rasla 6 posto, rasla je i cijena ribe. Jedino su pale cijene jabuka i to zato jer domaći proizvođači nemaju uvjeta za skladištenje jabuka, pa su ih morali prodati već za berbe”

“Puni efekt vidjet ćemo na kraju godine”, pokušao je umiriti ministar financija Marić. “Ne postoje baš nekakvi veliki primjeri da je u prošlosti, kada se snižavala stopa PDV-a na neke od proizvoda ili usluga, dolazilo do korekcije cijene na niže. Dok smo ovdje rekli da ipak s obzirom na sve okolnosti očekujemo da bi do toga moglo doći”, objasnio je Marić.

Ne bih govorio o tome da smo prevareni, rekao nam je Tomislav Lončar iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača. “Ali očito svaki put kad dođemo u trgovinu vidimo različite cijene i onda se tu potrošač ne snađe. Mi tu nemamo mogućnost nekakve kontrole, već samo da kažemo – nije to to, čekam da padne cijena”, rekao je Lončar, te dodao:

“Trebala bi biti konkurencija i tržišno natjecanje, ali nažalost ja imam dojam da se oni ipak dogovore”, kaže Lončar.Naravno u obzir treba uzeti i činjenicu da na konačnu cijenu ne utječe samo PDV već i brojne druge okolnosti na tržištu.