ZAŠTO JE ŽIČARA SKUPA: Javite se kad napravite tri kućice za pse – odgovorio Bandić

Podijelite članak

Sjednica gradske skupštine započela je aktualcem, zastupnici su postavljali pitanja gradonačelniku.

Izvor: Media servis

Matej Mišić iz SDP-a pitao je zašto je zagrebačka žičara skuplja od sličnih europskih projekata. Zagrebačka će koštati oko 300 milijuna kuna plus PDV, ili oko 10 tisuća eura po metru.

“Usporedbe radi, jedan od najmodernijih žičara u Val d’Isereu koštala je 6500 eura po metru, crnogorska žičara, četiri puta manja od zagrebačke 2400 eura, a Švicarska Matterhorn 340 milijuna kuna”, napomenuo je Mišić.

“Inače se to zove sistem Boška Buhe. Ovo što vi radite je Boško Buha”, odgovorio je Bandić pa ponudio objašnjenje da je zagrebački projekt više od žičare.

“Naša žičara je kilometar dulja košta 15 milijuna eura, a njihova je kilometar kraća i košta 14 milijuna eura. Sve ostalo su troškovi koja ta žičara nema, a naša ima. Da ne govorim o garažama s 500 mjesta, o međupostaji na Brestovcu, da ne govorim o broju kabina, da ne govorim o svim troškovima rekonstrukciji pruge u Gračanima i građevinskim radovima”, objasnio je Bandić.

Bandić mu je odgovorio da je on u skoro 19 godina koliko vodi Zagreb napravio više projekata nego je Mišić vidio “pesjih kućica”, dodavši da mu se javi “kad napravi tri kućice za pse”.

HSLS-ov Darko Klasić pitao je što grad planira učiniti s derutnim nadvožnjakom u Donjoj Kustošiji.

“Nadvožnjak za prijevoz gline u Donjoj Kustošiji građen je za vrijeme 2. Svjetskog rata. Od kada je ciglana u Kustošiji prestala s radom, on je prepušten zubu vremena. Nadvožnjak prelazi preko iznimno prometne Kustošijanske ulice i drveni dio nadvožnjaka svakodnevno ugrožava tisuće građana koji tu prolaze. I automobilista i zapravo pješaka”, rekao je Klasić.

“Ured za krizna stanja i odjel za komunalno redarstvo će reagirati hitno ono što možemo sanirati odmah. Ono što ne, tek kada riješimo imovinsko-pravne odnose. Sutra će reagirati da ne padne letva nekome na glavu, ali ono što trebamo čekati proceduru to ćemo ispoštivati. Ali ćemo riješiti problem”, odgovorio je Bandić.

Zastupnica Vesna Nađ optužila je gradonačelnika za seksizam.

“Jasno je da vi svojim neprimjerenim seksističkim izjavama prema novinarkama, koje ste nazvali ‘vranama koje grakću’ pružate loš primjer našim mladim sugrađanima. Osobito srednjoškolcima koji očito nisu educirani oko teme rodne ravnopravnosti pa je sada jasno da ste ipak trebali podržati prijedlog SDP-a o uvođenju ‘Građanskog odgoja’ u zagrebačke osnovne i srednje škole”, izjavila je Nađ.

“Ja nemam s damama problema, a dame sa mnom još manje. A onaj tko hoće tumačiti to na ovaj ili onaj način. Ja mislim da smo mi ravnopravni, grakću ne samo dame nego i muškarci kad grakću, a kad ozbiljno govore onda ozbiljno govore. Stvari treba nazvati pravim imenom. Pa ne može ravnopravnost dama biti veća od ravnopravnosti muškaraca”, izjavio je Bandić.

​Sjednica je jutros započela minutom šutnje za Antu Todorića, direktora Zagrebačkih cesta, koji je preminuo noćas, u 62. godini.

Komentiraj