ZAŠTITA “NOĆNOG MIRA”: Za bučnu glazbu, čekiće, bušilice iza 22 sata – kazna do 5000 eura

Potrošačka platforma bussgeld-info.de navodi kako se nepoštivanje vremena za odmor nedjeljom i državnim praznicima, kao i noću nakon 22 sata, može kazniti novčanom kaznom do 5.000 eura.

Ovisno o saveznoj zemlji i općini, noćni odmor traje do šest ili sedam sati ujutro sljedećeg dana.

Preglasna glazba koja dopire iz stana smatra se bukom, a time i remećenjem mira, piše Fenix. Ovakvo remećenje mira se smatra ometanje upravnim prekršajem.

Prema zakonu, oni koji uzrokuju buku moraju očekivati ​​visoku novčanu kaznu. Prihvatljiva razina buke od glazbe u stanu je oko 30 decibela. Međutim, ako se ova odredba stalno prekoračuje, buka se može smatrati remećenjem mira.

Korištenje čekića, bušilica i drugog alata može uzrokovati veliku buku, stoga izbjegavajte obavljati popravke i građevinske radove nakon 22 sata.

Budući da korištenje alata znatno premašuje razinu buke u prostoriji, građani bi trebali renovirati stan izvan vremenskih razdoblja predviđenih za odmor kako bi izbjegli moguću novčanu kaznu.

Pranje rublja i usisavanje nakon 22 sata: moguće su novčane kazne ako je velika buka Usisavanje također stvara buku, te je dobro ovu kućansku aktivnost obavljati kada nije vrijeme za odmor ili za spavanje.

Mediji također napominju kako pranje rublja također može narušiti “noćni mir”. Dobra je vijest kako postoje modeli perilica s niskom razinom buke koji omogućuju pranje rublja nakon 22 sata.

Ako niste sigurni hoće li vaša perilica proizvoditi veliku buku, obratite se proizvođaču ili trgovcu kod kojeg ste kupili vaš uređaj.

U pravilu, stanodavac ima mogućnost zabilježiti odredbe o odmoru u ugovoru o najmu ili u kućnom redu. Između ostalog, takav ugovor sadrži klauzule koje jasno propisuju što se ne smije raditi u stanu i u koje doba dana ili noći.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!