ŽARKO PUHOVSKI: U SDP-u je niža razina demokracije nego u HDZ-u ili Savezu komunista

žarko puhovski

U današnjoj emisiji Bez cenzure gostovao je politički analitičar, profesor Žarko Puhovski koji je za Rovinj FM rekao kako je slaba izlaznost utjecala na ovakav ishod rezultata i kako je Plenković u kratko vrijeme uspio motivirati svoje biračko tijelo da izađu na izbore, dok je Milanović uspio upravo suprotno, motivirati birače da ne izađu na izbore.

“Onda je demotivirao za izlazak na izbore svoje izvorne birače. Nije imao šansu dobiti nešto na desnici, bilo je strategijski pogrešno sklapati koaliciju s HSS-om koja nije ništa donijela”, prenosi Media servis.

S obzirom na ponašanje Zorana Milanovića, SDP-ovo biračko tijelo pokazalo se veomo tvrdokornim i pripravnim progutati razne nekorektne poteze predsjednika stranke. Puhovski se osvrnuo i na političku sudbinu Zorana Milanovića za kojeg je rekao da je on u ove izbore ušao sa ambicijom da pobijedi i da zadnji put bude premijer a zatim da se kandidira za predsjednika države i da pobijedi Kolindu Grabar Kitarović što bi njemu osobno bilo jako važno.

“Zbog toga se pokušavao širiti na desnicu. On je smatrao da on može ići desnije od svoje stranke. On će se sada malo povući. Uz uvjet da bude konstituirana vlada, ako ne bude konstituirana što je moguće zbog tvrdoglavosti Mosta i ako budu još jedni izbori onda će SDP voditi.”

Kada je riječ o Milanovićevom nasljedniku, Puhovski je gostujući u emisiji Bez cenzure Rovinj FM-a rekao kako bi to trebala biti osoba koja nije bila previše bliska Zoranu Milanoviću jer bi trebalo radikalno promijeniti život u stranci:

“Unutar stranke danas je niži nivo demokracije nego u HDZ-u ili nego u Savezu komunista iz kojeg je SDP nastao.”

Problem slabe izlaznosti povezan je time da je Milanović majstorski demotivirao svoje birače koji bi inače bili na njegovoj strani, sa druge strane u Istri je vođena jedna začuđujuće regionalistička provincjilastička kampanja IDS-a koja je jako podsjećala na kampanju HDZ-a 90-ih.

” Ta ideja da se Zagreb proglasi neprijateljem je nešto što me čudi nakon toliko godina da može biti realan politički element”.

Puhovski se za Rovinj FM osvrnuo i na MOST-ovce za koje je rekao da se ponašaju jednako kao i prije 10 mjeseci i to je greška. Pitanje je hoće li Plenković imati snage i sposobnosti kazati Mostu da su oni ipak mlađi partner u timu jer sa 13 mandata ne mogu tražiti mjesto predsjednika Sabora i tolike ministarske funkcije:

“Ako hoćete ozbiljno razgovarati dobro, ako ne, natjerat ćete nas na još jedne izbore. Nakon toga će biti velika koalicija, a Mosta neće biti ni u tragovima.”

Kada je riječ o koaliciji ‘Jedina opcija‘ predvođena Živim zidom, Puhovski kaže:

“Za mene nema sumnje da gospodim Lovrinović i njegova dva člana su na raspolaganju HDZ-u za sklapanje koalicije u nekim uvjetima u kojima će uspješno pregovarati”.

Živi zid je ostao na činjenici da će ostati troje-četvoro zastupnika okupljenih oko njega i zato je registrirao stranku koja se po uzoru na Bandića zove njegovim imenom, da bi taj uži krug sačuvao dok će ostali biti dio mašine za pregovore, rekao je gostujući u emisiji Bez Cenzure Rovinj FM-a, politički analitičar Žarko Puhovski.