ŽARKO PUHOVSKI: Nova većina nije moguća – novi izbori izgledni već krajem rujna

žarko puhovski

Točno pola godine nakon izbora prema ekskluzivnoj RTL-ovoj anketi koju je Promocija plus provela za RTL i Jutarnji list za 8. izbornu jedinicu, može se zaključiti da i Istra i Kvarner žele ponovno na birališta i to u velikom postotku.

Gotovo 65 posto ispitanika političku krizu pokušali bi riješiti novim izborima, a da su sada izbori, u osmoj izbornoj jedinici pobijedio bi SDP. Kada je o broju mandata riječ, tu većih iznenađenja nema, jer da su izbori danas SDP-u bi pripalo 7, IDS-u 3, HDZ- u 2, a Živom zidu i MOSTU po jedan mandat.

Podsjetimo, u studenom je u 8. izbornoj jedinici SDP osvojio 5 mandata, a sada dobiva dva više. No, partneri iz tadašnje koalicije Hrvatska raste, Laburisti i Umirovljenici, Silvano Hrelja i Nansi Tireli gube mandate – pa ispada da su na istome. IDS – u ostaju 3 mandata, a HDZ-u dva. Analizu cijele političke situacije za Rovinj FM komentirao je politički analitičar profesor Žarko Puhovski koji je rekao kako su novi izbori izgledni već krajem rujna jer nova većina nije moguća, prenosi Media servis.

“Most vjerojatno ne smije više s SDP-om nakon što ih je Crkva oštro upozorila, a ni SDP vjerojatno ne želi s njima. HDZ nema drugu mogućnost skrpati većinu, prema tome, trebalo bi očekivati da se dogodi taj paradoks da se HDZ lakše dogovori sa SDP-om koji je u oporbi, o izboru ustavnih sudaca i sutkinja, nego što se dosad dogovarao s Mostom.”

“I onda bi put za izbore bio otvoren. Ako do izbora dođe oni u bitnome neće promijeniti situaciju jer je društvo u Hrvatskoj podijeljeno fifti-fifti‘‘ rekao je Puhovski. “Osim što će vjerojatno znatno lošije proći Most ako se ovo njihovo sadašnje junačenje ne bude na neki način pozitivno ocijenilo do rujna, a s druge strane, mogao bi na njihovo mjesto doći Živi zid kako sada stvari stoje.”

Istra je regija u kojoj se odnosi snaga ne mijenjaju. S time da je vjerojatno bolje da opet idu IDS i SDP odvojeno za te dvije stranke, jer je značajan broj ljudi u SDP-u nezadovoljan postupanjima vodstva nakon nedavnih izbora i različitih obračuna, tako da bi oni onda mogli glasovati za IDS umjesto za SDP.”

‘‘I koliko god se rezultati ne mijenjaju, ono što bi se promijenilo je legitimacija vlasti jer HDZ je išao na prošle izbore uvjereno da dobivaju a SDP da gube. Nitko nije govorio o koalicijama, sad će se morati tražiti legitimacije za razne vrste koalicija i to će ovog puta biti razlika u odnosu na prošle izbore‘‘, analizirao je za Rovinj FM, profesor Žarko Puhovski.