ŽARKO PUHOVSKI: “Nitko nije postavio pitanje što je kapetan Tuđman radio za vrijeme Bleiburga”

Politički analitičar Žarko Puhovski gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao aktualnu političku situaciju, kao i pismo generala za pomilovanjem Perkovića i Mustača.

Na pitanje jesu li se generali umiješali u dnevno političke procese, rekao je:

“Ovo je politička priča. Oni su vjerojatno to napravili iz najbolje namjere, što se potpisa tiče. Ne vidim kako netko od njih može politički profitirati od ovoga.”

Puhovski smatra da Milanović ne može imati političku štetu kakvu god odluku u ovom slučaju donio:

“Mislim da ne može imati štete, ali neće ni profititati. Njegovi lijevi i liberali će ostati uz njega, ne znam zašto. Ne vidim da bi se racionalno našlo razloga za njegov angažman u tom pogledu, ali nekad se stvarno čini da mu je dosadno na Pantovčaku pa se zaželio malo akcije.”

Ističe da se stvarni problemi guraju pod tepih: “Pozicije su pogrešne. S jedne strane je histerija da se i unuci udbaša javljaju kao problem. Udba se sad javlja kao spolno prenosiva bolest, a istovremeno se realni problemi guraju pod tepih.”

Na pitanje je li trebalo provesti lustraciju, Puhovski za N1 televiziju odgovara:žarko puhovski

“Biografija Franje Tuđmana i Jože Manolića pokazuje da lustracija nije bila moguća. Manolić je bio udba, a Tuđman je bio u Generalštabu JNA, koliko god se kasnije okrenuo.

Nitko nije postavio pitanje što je kapetan Tuđman radio za vrijeme Bleiburga – takva diskusija bi izazvala krvi do koljena. To se nije moglo napraviti.

Mislim da lustracija treba biti shvaćena u minimalnom smislu – objavi se tko je radio za udbu i neka ljudi vide. Lustracija se ne odnosi na kazneno djelo, ovdje se govori o moralnim nedostacima, svinjarijama.”