ŽARKO PUHOVSKI: Ako Petrov bude mudrovao, HDZ će se okrenuti SDP-u

žarko puhovski

Rezultate jučerašnjih izbora za Media servis je komentirao iskusni politički analitičar prof. Žarko Puhovski. Izbore je, zaključio je, obilježio trijumf Andreja Plenkovića koji je u kratkom roku podignuo stranku i debakl Zorana Milanovića koji je u personaliziranoj kampanji uvrijedio dio lijevog biračkog tijela.

Osim Plenkovića među izborne dobitnike se uvrstio i Ivan Sinčić. Što će biti sa Živim zidom? Puhovski vjeruje da će Sinčićevi ostati u oporbi dok dio oko Ivana Lovrinovića vidi kao dio parlamentarne većine HDZ-a.

O MOST-ovom čelniku Boži Petrovu i njegovim uvjetima, Puhovski je rekao da mudrovanje ovaj put teško može proći.

“On se sve više ponaša kao netko tko nema kontrolu nad realnosti, što je za njegovu struku ozbiljan problem. Živi u svijetu kompjuterskih igrica u kojem je on gospodar koji određuje kakva su pravila i onda ih mijenja. Ako ispuni 7 uvjeta, dolazi na drugi stupanj igre pa postavlja nove uvjete”, rekao je Puhovski.

No to ovaj put neće proći, uvjeren je Puhovski.

“To neće ići. Oni će morati shvatiti da su oni mlađi partner u eventualnom dogovoru. Ako to ne shvate, onda će HDZ sada sa SDP-om ili sa SDP-om nakon eventualnih izbora skinuti Most s dvnevnog reda”, rekao je Puhovski.

Milanovićevo povlačenje je dugoočekivani potez, rekao je Puhovski uoči obraćanja šefa SDP-a. Nabrojao je tri greške zbog kojih je, smatra, lijeva opcija izgubila izbore.

“Pokušaju kopirati vlastito ponašanje iz prošlih izbora, ali sada protiv sebe nema Karamarka i ta taktika nije dobra. Sklopio je koaliciju koja mu ništa nije donijela nego odnijela. Treće, da se demotivira njegovo glasačko tijelo, kao što je nužnost osude pozdrava ‘Za dom spremni‘.”

Zaključuje da nas očekuju dva moguća scenarija.

“Po mojem sudu postoje dvije realne opcije, a to je dogovor HDZ-a i Mosta, a ako ne to onda je nužna velika koalicija. Pitanje je sada je li s ovim sastavom parlamenta ili nakon novih izbora”, zaključuje Puhovski.