ZARAZA IZ KOCKICA LEDA: Opasne bakterije pronađene u više od 50 posto kafića

ALARMANTNO: Dolaze topli dani - svaka četvrta kockica leda nije zdrava!

Ljeti nema ništa ugodnije od napitka s ledom, barem za mnoge ljude, a kocke zaleđene vode ponudit će vam u svakom kafiću i vjerojatno će malo tko pritom pomisliti na važnost čistoće toga leda u čaši, na mogućnosti kontaminacije pa time i zdravstvenih poteškoća koje mogu nastati, upozoravaju stručnjaci na ovaj javnozdravstveni problem.

Među onima koji o tome vode računa je i Služba za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije koja je i ove godine samoinicijativno provela mikrobiološko istraživanje zdravstvene ispravnosti kocki leda u ugostiteljskim objektima. Kažemo samoinicijativno, jer je mikrobiološka kakvoća leda u nas regulirana samo kao preporuka, jer tako stoji u Vodiču za mikrobiološke kriterije za hranu Ministarstva poljoprivrede iz ožujka 2011. godine. Tako su zahtjevi za mikrobiološkom kontrolom kocki leda namijenjenih za konzumaciju relativno rijetki.

“Brojni vlasnici ugostiteljskih objekata ne provjeravaju mikrobiološku ispravnost leda i možda nisu svjesni problema koji mogu nastati zbog neodgovarajuće pripreme kocki leda, rukovanja ledom i neodržavanjem ledomata. Kocke leda prilikom korištenja mogu biti primarno ili sekundarno kontaminirane mikroorganizmima, a konzumacija takvih kocki potencijalni je uzročnik pojave probavnih smetnji te je od javnozdravstvenog značaja”, upozorava za Glas Slavonije Snježana Benkotić, dipl. ing. preh. teh. iz Laboratorija za mikrobiologiju voda županijskog ZZJZ-a.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Da kontaminacija nije zaobišla ni osječke kafiće pokazuje mikrobiološko istraživanje tijekom ove godine, kada su od dvadesetak kafića u više od polovine ispitanih uzoraka leda utvrđene aerobne mezofilne bakterije, ali i bakterija Pseudomonas aerugionsa koja može izazvati teške infekcije pri kojima je potrebna hospitalizacija. Infekcija se može razviti čak i na srčani zalistak te mokraćni sustav, kožu, uši i dr.

Kako su u čak polovini ugostiteljskih objekata utvrđeni nesukladni rezultati, doc. dr. sc. Suzana Ćavar, voditeljica Službe za zdravstvenu ekologiju županijskog ZZJZ-a, naglašava da rezultati istraživanja pobuđuju ozbiljnu sumnju u nedostatnu primjenu mjera dobre higijenske prakse u ugostiteljskim objektima.

“Može se pretpostaviti da je korištenje takvih kocki leda u ugostiteljskim objektima potencijalni javnozdravstveni problem. No, za konkretnije zaključke i sliku pravog stanja u ugostiteljskim objektima potrebno je ispitati veći broj uzoraka leda”, ističe Ćavar.

Benkotić ističe kako, prema Vodiču dobre higijenske prakse za ugostitelje, led koji dolazi u doticaj s hranom, ili je može kontaminirati, mora biti od vode za ljudsku potrošnju.

“Važno je naglasiti da se pri pripravi napitaka s ledom proizvedenim u ugostiteljskom objektu mora rukovati i skladištiti ga u uvjetima koji ga štite od kontaminacije. Potrebno je educirati osoblje u ugostiteljskim objektima, opremu za proizvodnju leda redovito čistiti i održavati, kao i provoditi redovite mikrobiološke kontrole leda”.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!