ZARATILI HDZ I HNS: Kako će završiti “bitka” oko Matka Glunčića za izbor voditelja ERS-a?!

Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Punih osam sati trajala je jučerašnja sjednca Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu obrazovne reforme, no odluka o izboru voditelja Ekspertne radne skupine nije pala.

Kamen spoticanja je jedan od kandidata, državni tajnik Matko Glunčić koji, navodno ima naklonost premijera Pelnkovića, ali ne i ministrice obrazovanja. Hoće li to dovesti do raskola vladajuće koalicije, komentiralo se i u Saboru.

Gdje je zapelo u izboru voditelja Ekspertne radne skupine, odgovorila je ministrica Blaženka Divjak nakon jučerašnje sjednice. “Naravno da je to nešto gdje moramo imati čim višu razinu suglasja. Ako toga nemamo onda dovodimo u pitanje na koji će se način taj proces kao takav voditi”.

Povjerenstvo je odlučilo uzeti dvodnevni time out. Još jednom je upitana za komentar o kandidatu Matku Glunčiću prilikom potpisivanja ugovora o dodjeli više od 121 milijuna kuna za projekt ‘Centar za napredne laserske tehnike’.

“Kao što sam rekla ja sam o toj temi rekla sve jučer i prethodnih dana. Sad vas samo molim da dajemo dužnu pažnju i iskažemo interes za ovu inicijativu”, istaknula je Divjak.

Na probleme oko izbora voditelja osvrnuo se i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Upitan hoće li neslaganje premijera i ministrice ugroziti vladajuću većinu i zašto se ministrica protivi Glunčiću, rekao je:

“To je njeno mišljenje. Postoje suprotstavljena mišljenja i način da se to razriješi jest rasprava, dijalog i međusobno uvažavanje. To pitanje ne bi trebalo ni na koji način ugroziti funkcioniranje vladajuće većine u Saboru”.

Ministar graditeljstva iz redova HNS-a Predrag Štromar bio je konkretan: “Ako osoba ne zadovoljava uvjete natječaja, ako otvoreno govori protiv reforme, ako lobira u školi da se ne javi u eksperimentalnu fazu, ako će biti imenovana, a protivno radi po odlukama Vlade i po prijedlozima EK koji preporučuju da se ova reforma provede čim prije, onda HNS nikako ne može prihvatiti takvu osobu”, rekao je Štromar.

“Sve je to bila maska u trenutku kada su HNS i HDZ dogovarali suradnju’, komentirao je Mostovac Božo Petrov.

“Oni su svojim ideološkim podjelama i ratovima doveli do toga da dok se oni ne očiste neće doći do bilo koje reforme obrazovanja kurikularne, ni cjelokupne . Neće to dovesti do raspada koalicije, jer nemaju oni gdje nakon što se koalicija raspadne”, rekao je Petrov.