ZAPOŠLJAVANJE: Evo kakve mjere priprema Vlada

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Ministar rada Marko Pavić predstavio je smjernice za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja 2018. do 2020.

Piše: Lana Ružičić (Media servis)

Radi se o paketu mjera od mjere do karijere za koje je ove godine bilo osigurano 1,5 milijardi, a iduće 100 milijuna kuna više. Tu su još paketi mjera za zapošljavanje mladih, žena, osoba s invaliditetom.

Imamo rekordno nisku nezaposlenost, od 11,6 posto u listopadu i povećanje zaposlenosti, pohvalio se resorni ministar. Smjernice imaju tri cilja; povećanje stope zaposlenosti, usklađivanje ponude i potražnje na tržištu rada i jačanje informiranja sudionika na tržištu rada. Posebno se jačaju mjere koje su se pokazale najuspješnijima, kao što je mjera samozapošljavanja.

“Tako da smo ih ojačali i povećavamo s 35 tisuća kuna na 55 tisuća kuna, odnosno ukoliko akumuliraju mogu dobiti, ako ih je dvoje, 110 tisuća kuna, četvero 220 tisuća, odnosno ako ih se petero udruži u zadrugu 275 tisuća kuna”, rekao je Pavić.

Drugi veliki novitet je jačanje pripravništva s ciljem povećanja cijene rada, da mladi uđu u pravi radni odnos”Motivirati ćemo da to bude u realnom sektoru. Zato za realni sektor ćemo sufinancirati 50 posto iznosa bruto plaća bez gornjeg ograničenja i trošak prijevoza, a u javnim službama, i to u sektorima zdravstva, obrazovanja i socijale, financirat ćemo do 100 posto iznosa pripravničke plaće koja iznosi 85 posto plaće tog početnog radnog mjesta”, izjavio je Pavić.

Redifinira se i stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa.

“Ministrica Murganić, Divjak i ja ćemo izraditi program za zapošljavanje u vrtićima gdje ćemo uvesti dodatno osoblje da možemo imati dvosmjenski rad što će biti dodatak i demografskom mjeri i baviti ćemo se zapošljavanjem mladih. Tako da je ukupan paket za zapošljavanje u sljedećoj godini preko 2 milijarde i 400 milijuna kuna”, napomenuo je ministar Pavić.

Mjere je pohvalio i premijer Plenković. “Dobro je da dio tih aktivnosti ide i za jačanje demografske revitalizacije društva tj. izlaženje u susret mladim obiteljima da mogu računati na rad dječjih vrtića i kasnije poslije podne”, kaže Plenković.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!