ZANIMLJIV CROBAROMETAR: Najveće nezadovoljstvo Vladom, a HDZ je prvi izbor građana

HDZ je i dalje prvi izbor građana, a mjesec završavaju s 30,4 posto potpore, kažu najnoviji rezultati istraživanja Crobarometra za siječanj 2022. godine, što ih je objavio Dnevnik Nove TV.

Daleko ispod su ostale stranke. SDP je na 13,5 posto, MOŽEMO na 9,4 posto, MOST je sada su na 8,8 posto, a Domovinski pokret je sada iznad izbornog praga i mjesec su završili na šest posto. Ostale stranke su ispod izbornog praga – CENTAR na 2,3 posto, IDS na 1,8 posto, Fokus je na 1,6 posto, HSU te Radnička fronta imaju identičnih 1,2 posto. HNS je mjesec završio na jedan posto. Ostale stranke su ispod 1 posto i zajedno imaju 6,1 posto, javlja Nova TV.

Većina građana nije zadovoljna radom Vlade – sada bilježimo najveći skok nezadovoljnika u godinu dana – 66 posto. Uz Vladu je 28 posto ispitanika, a ne zna njih šest posto. Samo birači HDZ-a joj vjeruju, njih je 78 posto. Raste i pesimizam, tako sada 73 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a njih 20 posto misli suprotno, ne zna sedam posto ispitanika.

Zoran Milanović i dalje je najpopularniji političar – o njemu pozitivan dojam ima 52 posto birača, a negativan 42 posto.  Tomislav Tomašević je na drugom mjestu s 48 posto birača koji o njemu misle pozitivno, a njih 34 posto misli suprotno. Ivan Penava je na trećem mjestu s 37 posto birača koji o njemu misle pozitivno, a isti je broj i onih koji misle negativno. Božo Petrov je s 37 posto birača koji o njemu imaju pozitivno mišljenje na četvrtom mjestu. Zato ima više onih koji o njemu misle negativno – njih 44 posto. Peđa Grbin posljednji je s potporom od samo 26 posto birača dok je njih 51 posto o šefu SDP-a izrazilo negativan dojam.