ZANATI NA VISOKOJ CIJENI: Raste broj obrta u Hrvatskoj – evo u kojim poslovima najviše

U HZZ-u navode da je potporu za samozapošljavanje od siječnja do srpnja 2023. iskoristilo ukupno 2640 korisnika, od kojih 72 posto za otvaranje obrta. I u Hrvatskoj obrtničkoj komori ističu da se u posljednjih godina dana broj otvorenih obrta povećao.

Ovoga je srpnja u odnosu na lanjski zabilježeno povećanje za više od osam tisuća obrta – što je rast od 8,1 posto. Najveći rast broja obrta ostvaren je u uslužnom zanatstvu (6512 obrta više ili 12,7 posto), prijevozu osoba i stvari (759 obrt više ili 9,1 posto), u cehu frizera, kozmetičara, njege tijela i fitnessa (704 obrta više ili 9,1 posto), zatim proizvodnom zanatstvu (273 obrta više ili 3,2 posto) te ugostiteljstvu i turizmu (86 obrta više ili 0,7 posto).

U HZZ-u potvrđuju da su među deset najčešćih djelatnosti za registracije obrta upravo frizerski saloni, saloni za uljepšavanje te djelatnosti za njegu i održavanje tijela. Trenutačna popularnost nekog posla ovisi o različitim čimbenicima koji se mogu međusobno preklapati ili dopunjavati, ističu s portala MojPosao, kako prenosi Lider.

Neke od ključnih komponenata u određivanju popularnosti posla uključuju potrebu na tržištu, praćenje trendova i inovacija, medijsku izloženost i pokrivenost, financijski potencijal i slično.

Ipak iz HOK-a zaključuju da su obrtnička zanimanja (ona koja su i danas najtraženija) zanimanja prošlosti, sadašnjosti, ali i budućnosti. Neovisno o popularnosti ili dugoročnoj sigurnosti, svakodnevni život nezamisliv je i neodrživ bez takvih znanja i vještina, a njih, prema mnogim istraživanjima, u budućnosti neće zamijeniti ni umjetna inteligencija.