ŽALBENI POSTUPAK U HAAGU: Za šest bosanskohercegovačkih Hrvata obrana traži oslobađanje

sud, haag

U tijeku je drugi dan žalbene rasprave na Haškom sudu u slučaju šest bosanskohercegovačkih Hrvata osuđenih za udruženi zločinački pothvat na ukupno 111 godina zatvora.

Dok tužiteljstvo traži veće kazne, obrana traži da se zbog pogrešnih zaključaka u presudi o postojanju udruženog zločinačkog pothvata iz 2013. njihovi branjenici oslobode ili da se predmet vrati na ponovno suđenje.

Nakon Jadranka Prlića, danas je na redu obrana Brune Stojića koji je dobio 20 godina zatvora. Glavni argumenti obrane su zanemarivanje konteksta, kao i selektivne analize predsjedničkih transkripta.

“Sasvim je jasno da su se suci upustili u vrlo ambiciozan projekt kod utvrđivanja da je Hrvatska Banovina krajnji cilj, a to je nešto što nije u skladu sa činjenicama. To ste mogli zaključiti jedno ako ignorirate mnoge predsjedničke transkripte od kojih sam neke i ja pokazao danas”, rekao je Stojićev branitelj, a prenosi Media servis.

Pritom je obrana istaknula i što potkopava tezu o udruženom zločinačkom pothvatu: “Da su Hrvatska i HVO željeli podijeliti BiH na taj način, ne bi imalo nikakvog smisla da tu vrstu oružja i podrške daju svojim neprijateljima. To je jednostavno zdrav razum”.

Komentiraj