ŽALAC PROVELA NOĆ U ZATVORU: Danas odluka o istražnom zatvoru

Bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac uhićena je jučer zbog sumnje na gospodarski kriminal u Aferi Softver.

Izvor: Media servis

Osim nje uhićen je i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric. Na meti istražitelja je postupak javne nabave informatičkog sustava koji je umjesto planiranih malo više od 5 milijuna 700 tisuća kuna plaćen – 16 milijuna, s PDV-om.

Podsjetimo, akciju je proveo Ured europskog javnog tužitelja sa sjedištem u Zagrebu u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Prvi je to takav slučaj u Hrvatskoj. Noćas je Gabrijela Žalac ispitana u prostorijama Ureda europskog javnog tužitelja, a danas bi Županijski sud trebao donijeti odluku o tome hoće li joj biti određen istražni zatvor.

Premijer Andrej Plenković je nakon uhićenja poručio:

“Znam što sam sad pročitao dok je govorio profesor Jurčić, drugo ne znam ništa. Presumpcija nevinosti postoji. Pravosudna tijela su neovisna i rade svoj posao. Naš cilj je borba protiv korupcije. O ovome ću govoriti kada nešto više budem znao.”

Oporba je složna, sve ovo već je viđeno. Marija Selak Raspudić iz Mosta.

“Ne iznenađuje me jer je ona i ranije bila pod istragama. Zanima me izrazito što će o tome reći premijer budući da se on vrlo hrabro ograđuje od svih svojih članova koji su djelovali za vrijeme Sanadera, kako će se sada ograditi od ministara koje je sam izabrao.”