ZAKON O OBNOVI ZAGREBA: Premijer Plenković predstavio ga u Saboru

Vlada je zatražila izvanrednu sjednicu Sabora zbog Zakona o obnovi Zagreba, kojim se definira model po kojem će konstrukcijsku obnovu zgrada u udjelu od 60 posto financirati država, a po 20 posto Grad Zagreb i županije te vlasnici nekretnina.

Novost u odnosu na prvo čitanje je uvrštavanje u zakon socijalnih kriterija, odnosno dohodovnog i imovinskog cenzusa.

Predstavljajući izmjene premijer Andrej Plenković istaknuo je da su novost socijalni kriteriji zbog više oporbenih prijedloga.

“Građanima Zagreba i dvije susjedne županije čije su kuće i stanovi stradali u potresu, a primaju minimalnu plaću i nemaju značajniju imovinu, država, županija, grad ili općina u potpunosti će financirati konstrukcijsku obnovu nekretnina. Iznos od 20 posto sufinanciranja obnove bit će oslobođeni vlasnici nekretnina ako njihov dohodak u protekloj i tekućoj godini ne prelazi iznos neoporezivog dohotka. To se odnosi na one čija ukupna imovina je na dan potresa vrijedila manje od 200 tisuća kuna.”

“Cilj je urediti način i postupak obnove zgrada oštećenih u potresu, najrazornijem potresu u zadnjih 100 godina”, kazao je premijer Plenković govoreći o Zakonu, dodavši da se zakonom uređuje obnova obiteljskih zgrada ali i stambeno zbrinjavanje onih koji su ostali bez doma u potresu.

Podsjetio je kako je u potresu na području grada Zagreba oštećeno 25.000 zgrada, u Krapinsko-zagorskoj županiji 409 te 510 u Zagrebačkoj županiji.

Nakon potresa je neuporabljivo ili privremeno neuporabljivo više od 6200 zgrada među kojima sedam vrtića, 10 osnovnih škola, 11 srednjih, 11 zdravstvenih ustanova te čitav niz fakulteta, znanstvenih instituta, ustanova kulture i vjerskih objekata. Prema vlasništvu 1,5% zgrada je javne namjene, a 98,5% privatno vlasništvo.

Šteta je procijenjena na 86 milijardi kuna što je 60% godišnjeg državnog proračuna, rekao je premijer te govorio što je sve Vlada dosad radila od potresa kako bi se ublažile posljedice.

Komentiraj