ZAKON O OBNOVI ZAGREBA: Počeli problemi – založno pravo, Fond ili Zavod?

Održana je prva sjednica Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo na kojoj se raspravljalo o Prijedlogu Zakona o obnovi zgrada oštećenih  potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. 

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Darko Horvat predstavio je sažetak Prijedloga Zakona. Između ostalog, vlasnik, odnosno i suvlasnici zgrada o vlastitom trošku mogu tražiti projektiranje i poboljšanje konstrukcije zgrada iznad razine obnove koju procijene stručnjaci, odnosnu mogu tražiti cjelovitu obnovu zgrade koja je veća od procijenjene.

“Umjesto obnove, u skladu s ovim zakonom, vlasnik, odnosno suvlasnici oštećeni zgrada mogu odabrati isplatu novčane pomoći za opravdane troškove, koja ne može biti veća od procijenjene vrijednosti građevinskih radova na obnovi na koje vlasnik, odnosno suglasnici, imaju pravo prema ovom zakonu pri čemu iznos novčane pomoći na pisani zahtjev vlasnika, odnosno suvlasnika zgrade nakon obnove, određuje Ministarstvo odlukom u skladu sa definiranim programom mjera”, naglasio je ministar Horvat.

Rasprava se vodila i o razlici višestambenih zgrada u odnosu na obiteljske kuće. Kad je riječ o obiteljskim zgradama, jedan model je davanje financijske pomoći, a drugi je gradnja zamjenske kuće. Raspravljo se i o financiranju projektiranja i obnove. Kako je već poznato, troškovi će se financirati prema modelu 60 posto država, 20 posto Grad, odnosno Županija i 20 posto sami vlasnici. Pojavilo se pritom pitanje založnog prava i  „što ako“ situacija u kojoj pojedinci, suvlasnici stanova u višestambenim zgradama, nisu u mogućnosti isplatiti svoj udio od 20 posto za obnovu, na što državni tajnik u ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir kaže da će se protiv tih osoba tada pokretati standardni sudski postupak.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

“Kad sam govorio o solidarnim uvjetima, radi se o tome da, ako zgrada ne osigura uplatu i nema sredstva na svojoj pričuvi, da onda solidarno po svim stanovima idu zabilježbe. Kasnije, pojedinačno, ide rješavanje na ovakav način”, rekao je Uhlir.

Tema rasprave bilo je i osnivanje Fonda za obnovu. Zastupnik stranke Možemo, Tomislav Tomašević, pozvao je na osnivanje Zavoda, a ne Fonda, kao što je to napravljeno nakon potresa u Dubrovniku. Uhlir na to kaže:

“Postoje veliki prijepori oko efikasnosti Zavoda za obnovu grada Dubrovnika. On je nastao za vrijeme Jugoslavije u specifičnim uvjetima međurepubličkog transfera sredstava i bilo je puno razloga da se osnuje baš Zavod, da se izvode sredstva. Godine 1996. donesena je odluka Vlade da se prekida suradnja sa Zavodom i da obnovu Stona provodi Ministarstvo. Zavod je trošio 21 posto svih troškova obnove za vođenje projekata što je potpuno neprimjereno”, smatra državni tajnik.

Zastupnica Anka Mrak-Taritaš iz GLAS-a o Fondu pak kaže: “Nemate u zakonu niti jedan jedini rok. Ako želite imati Fond, ako želite njime definirati nešto, ako taj Fond ima nekakvih razloga zašto ga osnivate…Ja osobno mislim da se to moglo riješiti drugačije posebnim tijelom unutar Ministarstva graditeljstva i da bit o bilo neusporedivo bolje, ali se zakonodavstvo odlučio za neku drugu varijantu. Onda treba reći i rok u kojem ćete osnovati jer ga možete osnovati za dvije godine ili nikad”, zaključuje Mrak-Taritaš.

​Vladin prijedlog Zakona u Sabor će u dva čitanja što je oporba posebno pozdravila, zbog, kako tvrde, složenosti samog zakona i materije kojom se bavi.

Komentiraj