ZAKON O OBNOVI OD POTRESA IDE U SABOR: Zbog 10 sekundi potresa imamo 10 godina posla – kaže Plenković

Održana je prva sjednica novog sazive Vlade na kojoj je usvojen prijedlog Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

Izvor: Media servis

Sabor će o tom prijedlogu raspravljati već u utorak, a premijer Plenković je istaknuo kako želi da zakonski okvir bude jasan, transparentan i provediv. Određen je i model financiranja obnove – 60 posto troškova snosit će Vlada.

Javna rasprava o zakonu trajala je 30 dana, a dio komenatara već je unesen u nacrt prijedloga zakona, rekao je premijer Plenković.

“Podsjetit ću da su procjenjene štete otprilike 11,5 milijardi eura. Broj zgrada koji je oštećen je 25.000, razmjeri potresa su veliki, zbog 10 sekundi potresa bit će 10 godina posla pred svima nama.”

Vlada je Zakon poslala na dva čitanja u Sabor – prvo je na rasporedu u utorak, a drugo u kolovozu nakon ljetne stanke. Plenković je istaknuo kako je posebno važno pitanje financiranja.

“Ovaj prijedlog zakona predviđa da bi financiranje konstrukcijske obnove zgrada išlo prema modelu da 60 posto financira Vlada, 20 posto jedinice lokalne samouprave i 20 posto vlasnici. “No pitanje ostaje- kako pronaći izvore financiranja? Premijer je rekao kako je Vlada podnijela zahtjev za Fond solidarnosti. U kolovozu bi moglo doći do odluke o akontaciji od 89 milijuna eura, a ukupan bi iznos u Fondu mogao biti do 500 milijuna eura. Formirat će se i poseban Fond, koji će biti zadužen za provedbu i prikupljanje sredstava.

“I predstavljat će svojevrsni “one stop shop” za sve informacije koje su bitne našim sugrađanima koji su pogođeni ovim potresom.”Najveći dio oštećenih zgrada nalazi se u kulturno-povijesnoj cjelini Zagreba, istaknula je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. “Sigurno je pred nama dugotrajna obnova, ali obnavljali smo kulturno-povijesne spomenike nakon rata, obnavljali smo ih nakon razornih potresa u Hrvatskoj. Imamo znanje, imamo stručnjake koji će to napraviti.”

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman na sjednici je podnio izvješće o hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije, a premijer Plenković o izvanrednom sastanku Europskog vijeća i 22 milijarde eura koje su Hrvatskoj na raspolaganju.

“Ja bih rekao da sadržaj pohvala nadilazi uobičajenu kurtoaziju, one i dalje pristižu. Ističu postignuća hrvatskog predsjedanja u jačanju atmosfere solidarnosti te nadvladavanju dezintegracijiskih tendencija.”

“Ovakav iznos koji je više nego duplo veći od onog iznosa kojeg smo imali na raspolaganju 2014.-2020. predstavlja enormnu odgovornost za našu Vladu, za sve vas, naročito za novu ministricu Tramišak. Mi ćemo osnovati posebno tijelo već idućeg tjedna koje će se baviti izradom Nacionalnog plana oporavka.”Na sjednici Vlade prihvaćena su tri prijedloga zakona o potvrđivanju ugovora o zajmu. Jedan je između Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za odgovor na krizu u iznosu od 275,9 milijuna eura.

Ministar financija Zdravko Marić: “Otplata zajma 14 godina, uz 5 godina počeka. Promjenjiva je kamatna stopa, uz 0,75 fiksne kamatne marže. Mislim da se možemo složiti da je zajam sklopljen pod povoljnim uvjetima.”

Pod identičnim uvjetima prihvaćen je i nacrt prijedloga zakona o zajmu za obnovu nakon potresa i jačanje pripravnosti javnog zdravstva. Treći je zajam između Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe za mjere povezane s pandemijom koronavirusa, u iznosu od 200 milijuna eura. Nakon sjednice Vlade, ministar graditeljstva Darko Horvat dodatno je objašnjavao Zakon o obnovi Zagreba. Novinari su ga pitali – očekuje li da bi se ljudi mogli vratiti u svoje domove na godišnjicu potresa?

“Prvi ili nulti prioritet je upravo taj – osigurati konstrukcijskom obnovom što je prije moguć povrat građana u svoje stanove i napravit ćemo sve što je u našoj moći da osiguramo izvore financiranja do tog trenutka.”

Kada je riječ o zgradama javne namjene, Horvat je najavio da će se njihova obnova u potpunosti financirati sredstvima osnivača.