ZAJEDNO PROTIV PLENKOVIĆA: Kovač predsjednik, Stier potpredsjednik, a Penava zamjenik

Okupili smo se danas ovdje Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara, Davor Ivo Stier da potvrdimo sva trojica svoje kandidature na predstojećim unutarstranačkim izborima, rekao je Miro Kovač na današnjoj pressici.

Mi smo postigli dogovor i međusobno ćemo se podržati na unutarstranačkim izborima. Davor Ivo Stier bi bio potpredsjednik HDZ-a, Penava bi bio kandidat za zamjenika HDZ-a, a meni je pripala čast i privilegij da budem kandidat za predsjednika HDZ-a, rekao je Kovač.

Rekao je da su se osjetili pozvanima nakon poraza na izborima. “Nitko u HDZ-u nije preuzeo odgovornost za taj poraz”, rekao je.

“Slušali smo neke teorije da su krivi birači, da su oni odgovorni za neuspjeh, ali birači nikad nisu odgovorni za neuspjeh. Oni nagrađuju ili kažnjavaju određenu politiku. Zašto se to dogodilo, zašto smo doživjeli neuspjeh – ja sam uvjeren da smo iskočili s kolosijeka na koji je HDZ postavio utemeljitelj Franjo Tuđman. Puno se govori o Franji Tuđmanu, no nije relevatnno što netko kaže, nego što misle članovi, glasači, simpatizeri… Moramo vratiti HDZ na kolosijek gdje ga je stavio dr. Franjo Tuđman. Apsurdno je govoriti da birači nisu razumjeli poruke…”, rekao je Kovač.

Kovač je rekao kako nikada neće kao predsjednik ignorirati stranački statut, te poručio: “Jasno ću reći – mi smo kandidati, ali i suradnici, surađivat ćemo i zajedno donositi odluke”.

Potom je dodao kako su generacije poslije Tuđmana uspjele staviti HDZ u politički zapad, “a na nama je sada, na nama trojici, da krenemo prema članstvu HDZ-a, da vratimo HDZ članstvu. Stranku ćemo nakon unutastranačlkih izbora pripremati za parlamentarne izbore, a Vlada će raditi svoj posao do kraja mandata u čemu će imati našu podršku”, rekao je Kovač.

“Ljevicu moramo prepustiti SDP-u”, poručio je Miro Kovač.

Potom je govorio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji je rekao da daje “nedvojbenu potporu Miru Kovaču za šefa HDZ-a i Stieru za mjesto potpredsjednika”.

Poslao je i poruku Vukovarcima: “Želim otkloniti svaku pomisao da ću napustiti Vukovar”.

Podsjetimo, u petak je održan sastanak Predsjedništva HDZ-a na kojoj je odlučeno da će se izbori za predsjednika stranke, zamjenika i četiri potpredsjednika održati 15. ožujka.

Plenkoviću, inače, mandat prestaje 17. travnja, a prema stranačkom Statutu, izbori za vodstvo HDZ-a moraju se održati mjesec dana prije isteka mandata.

Davor Ivo Stier rekao je kako oni najavljuju opciju za promjenu i da članovi mogu izabrati između kontinuiteta ovakve politike ili nečeg novog.

“Puno ljudi je za promjene. Da čujemo poruku koju su nam birači poslali na izborima”, kazao je Stier i dodao da čekaju da se datum izbora  i službeno potvrdi pa će onda ići u prikupljanje potpisa i predstavljanje programa.

Na pitanje novinara hoće li konkretnije prozivati sadašnje vodstvo HDZ-a Kovač se sjetio Istanbulske konvencije koja je, kazao je, rezultat samovoljno politike.

“Neće biti stranka to sam ja, ja sam taj koji donosi oduke”, kazao je Kovač.

Komentiraj