ZAISKRILO KOD PREDSJEDNIKA: Milanović i Plenković različito o obnovi Zagreba i pozdrava “Za dom spremni”

Na Pantovčaku, gdje su se susreli domaćin predsjednik države Zoran Milanović i novi-stari premijer Andrej Plenković , opet se pokazalo kako tvrda kohabitacija još traje, a ne slažu se niti oko nekih pitanja.

Izvor: Media servis

Tako Plenković ne vidi problem oko pozdrava Za dom spremni, dok Milanović smatra da ga treba sankcionirati.

“To pitanje je praktični regulirano našim zakonima, presudama različitih sudova u različitim okvirima. Mislim da smo s te strane napravili neke iskorake”, jasan je Plenković.

“Taj urlik nije u skladu s Hrvatskim ustavom što ne znači ništa, mislim samo je pitanje hoćemo li ga ubuduće, kao do sada, nespretno, tretirati kao narušavanje javnog reda i mira, kao kada se netko napije pa arlauče ili ćemo to sankcionirati kao govor mržnje jer to jest govor mržnje”, smatra Milanović.

Izvor: Ured predsjednika
Izvor: Ured predsjednika

Zaiskrilo je i na pitanju Zakona o obnovi grada Zagreba nakon potresa – Plenković je rekao da je Zakon prioritet i da će na prvoj sjednici Vlade prvo čitanje biti upućeno u Sabor.

“Zadnjih 20 godina sam vidio sve značajnije gradove. I prije ovog potresa, Zagreb je bio najzapušteniji grad. Ovdje se sada radi o prilici da kako god nazovemo zakon, da se sada od tog klasičnog Zagreba napravi grad da bude barem kao Vrotslav koji je duplo manji”, komentirao je Milanović.

“Tu nema jednostavnog rješenja, to nije posao koji će se završiti u jednoj godini, dvije. To je posao koji će trajati dugo. Treba biti dobro isplaniran i mora u sebi imati ne samo povratak u prijašnje stanje jer to nije dovoljno”, poručio je Plenković.

“Zapuštanje Donjeg grada nije bio problem niti ove niti prethodne Vlade, to je Grad Zagreb trebao puno napraviti u zadnjih 20 godina”, dodao je Milanović.

Komentiraj