ZAHUKTAVA SE U SAD-U: FBI spriječio otmicu guvernerke; Trump sprema predizborni skup

Zahuktava se politička situacija u SAD-u. Dok predsjednik Donald Trump, koji se navodno oporavio od koronavirusa, najavljuje predizborni skup, Demokrati u Kongresu planiraju osnovati komisiju koja bi propitkivala je li sposoban obnašati dužnost.

Izvor: Media servis

Istovremeno je izašlo da je FBI spriječio pokušaj militantskih grupa da otmu guvernerku Michigana, koja smatra da dio krivnje leži upravo na Trumpu. Nešto više od tjedan dana nakon što se predsjednik Donald Trump zarazio koronavirusom spreman je vratiti se svojoj omiljenoj aktivnosti – predizbornim skupovima s pristašama koji ga obožavaju.

Planira takvo okupljanje već za sutra, a do toga bi moglo doći, jer je njegov doktor objavio da je predsjednik završio s liječenjem te da mu je stanje stabilno. No, Trump je u intervjuu za svoju omiljenu televiziju Fox News ignorirao pitanja je li imao negativan test.

Istovremeno su, zbog njegovih nepostojanih i kontardiktornih tvitova i izjava proteklih dana te samohvala o zdravstvenom stanju, Demokrati u Zastupničkom domu najavili stvaranje komisije koja bi prosudila je li sposoban obnašati dužnost. “Nalazi se u izmijenjenom stanju”, rekla je čelnica Demokrata Nancy Pelosi: “Njegova disocijacija od stvarnosti bi bila smiješna da nije toliko smrtonosna.”

Trump joj je ljutito uzvratio na Twitteru: “Luda Nancy je ta koju bi trebalo promatrati. Ne zovu je ludom bez veze.” Tim nadimkom ju je krstio sam Trump i nitko ga nije koristio prije njega. Iako Demokrati imaju ovlasti osnovati takvu komisiju prema 25. amandmanu Ustava, nemaju ovlasti maknuti predsjednika s dužnosti bez suglasnosti potpredsjednika i ministara, koji će teško ići protiv svog šefa.

Ulje na vatru nestabilne političke situacije u sve podijeljenijoj zemlji bacio je FBI objavom da su uhitili pripadnike desnih militantskih skupina koji su planirali oteti demokratsku guvernerku Michigana Gretchen Whitmer. Ona se često našla na meti Trumpovih kritika zbog uvođenja strogih mjera za suzbijanje pandemije, a nakon uhićenja optužila je predsjednika za poticanje podjela umjesto jedinstva.

Osvrnula se na prošlotjednu predsjedničku debatu na kojoj Trump nije osudio bijele suprematiste nego uputio neodređenu poruku koji su mnogi shvatili kao podršku takvim skupinama i osudili. “Odmaknite se i budite spremni.”

“Skupine mržnje nisu predsjednikove riječi shvatile kao primjedba nego poziv na okupljanje i akciju.”

Trump je i nju napao preko Twittera.”Ona radi loš posao. Moja administracija spriječila je opasan plan protiv nje. Umjesto da kaže hvala nazvala me bijelim suprematistom.”

Trumpov protukandidat na izborima Joe Biden također ga je prozvao

“Što predsjednik govori je značajno. Zašto predsjednik jednostavno ne kaže stanite, stanite, stanite. Progonit ćemo vas ako to ne učinite. To je za prezirati i nedostojno ugleda predsjedničke funkcije.”

Do uhićenja dolazi dok su američke državne i nacionalne vlasti na oprezu zbog izvješća obavještajnih službi o mogućem politički motiviranom nasilju posljednjih tjedana prije izbora.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!