ZAGREBAČKI HOLDING: Povećavaju se materijalna prava radnika

Uprava Zagrebačkog holdinga donijela je više odluka kojima se unaprjeđuju materijalna prava radnika, jer tijekom intenzivnih pregovora u tijekom mjesec dana sa socijalnim partnerima nije postigla zajednički dogovor.

”Ukupna dodatna sredstva koja će ZGH investirati u materijalna prava radnika od siječnja iznose 46,5 milijuna kuna na godišnjoj razini, što predstavlja rast od 7,67% godišnje bruto mase plaća i neoporezivih isplata.

Uz to, tijekom 2023. godine će dodatnih 13,5 milijuna kuna biti usmjereno na usklađivanje plaća radnika koji rade iste poslove unutar neke organizacijske jedinice ili poslove iste

složenosti u različitim podružnicama, čime će ukupno povećanje iznositi 60 milijuna kuna na godišnjoj razini.

Na ovaj način, a uzimajući u obzir i povećanje toplog obroka u četvrtom kvartalu ove godine, prosječni rast mjesečne neto plaće za siječanj kreće se između 707 kuna (13,67%) za

komunalne radnike i 560 kuna (5%) za radnike u višim kategorijama složenosti poslova.

Ovakav pristup povećanju materijalnih prava odgovor je na značajno povećanje prosječnih troškova života radnika, te će svi oni ostvariti pravo na maksimalne neoporezive iznose koji su jednaki za sve radnike. Istovremeno, različito povećanje plaća za radnike u nižim kategorijama složenosti radnih mjesta osigurava da radnici koje su inflacija i rast troškova potrošačke košarice najviše pogodili i dobiju najviše, i u stvarnom iznosu i u postotku. Uslijed ovakve distribucije primanja i prava, najveći utjecaj će osjetiti komunalni djelatnici i zaposlenici koji rade operativne poslove.

Iskreno žalimo što sa socijalnim partnerima nismo došli do usklađenog rješenja. Ipak, zahvaljujemo svim uključenim socijalnim partnerima koji su pregovarali u dobroj vjeri i koji su bili usmjereni na interese radnike. U ozračju Božića, Uprava je svim radnicima isplatila i dodatnu prigodnu blagdansku nagradu u neto iznosu od 500 kn (uz već ranije isplaćenu božićnicu od 1250 kn)”, priopćili su iz Uprave Zagrebačkog holdinga.