ZAGREB SE GUŠI U SMEĆU: Radnici Čistoće u štrajku – ovo su njihovi zahtjevi

U znak potpore trojici kolega koji su dobili otkaz zbog snimke na kojoj se vidi kako razvrstani otpad bacaju u isti kamion, radnici zagrebačke Čistoće jučer nisu izašli na teren i počeli su štrajk.

Nekoliko stotina njih prosvjedovalo je ispred zgrade poduzeća, a tijekom jučerašnjeg dana sindikati su se sastali s voditeljem Čistoće i predsjednikom Uprave Zagrebačkog holdinga.

Čistoća je privremeno suspendirala odluku o otkazima. No radnici su najavili da će nastaviti štrajkati dok od Uprave ne dobiju pisanu odluku o suspenziji otkaza. Dotad se neće odvoziti otpad sa zagrebačkih ulica.

– Donesena je odluka jučer u kasnim večernjim satima da se povlači odluka o otkazima za trojicu naših kolega, da se kolege mogu vratiti raditi, ali radnici Čistoće, uz taj zahtjev, imaju i druge zahtjeve, a to su njihova materijalna prava.

Radnicima Čistoće je u Zagrebačkom holdingu plaća najmanja, koeficijenti su im najmanji i žele da se to, nakon godina što su stavljani po strani, napokon ispravi, rekla je za HRT predsjednica Sindikata Čistoća Zagreb Mirjana Kaltak.

Objasnila je stajalište radnika Čistoće. – Uprava Zagrebačkog holdinga bila je ovdje, radnici su stavili na papir sve svoje zahtjeve i to su uručili Upravi. Dali su Upravi na neki način rok da to pročita i ako je suglasna sa svime što su tražili, radnici će automatski sjesti u kamione i krenuti raditi, kaže Kaltak.

Na pitanje što će se događati sa zagrebačkim otpadom tijekom štrajka, Kaltak je odgovorila da je to pitanje za poslodavca. – Na to pitanje vam stvarno ne bih mogla odgovoriti, to je stvar poslodavca. Pretpostavljam da ga neće imati tko odvesti još danas. Ako Uprava sjedne i pročita zahtjeve radnika, ako ih razmotri i da na neki način suglasnost, radnici će krenuti raditi, a ako se to ne dogodi, radnici će i dalje sjediti ovdje do ispunjenja svojih zahtjeva, poručila je predsjednica Sindikata Čistoća Zagreb.

Ovo su zahtjevi radnika Čistoće:

Povećanje osnovice 12 % – minimalno
Stalni dodatak 200 Eura
Sistematizacija u roku 30 dana
Kod 95 i kartica vozača (besplatno)
Vanjski prijevoz 100 %
Donošenje uputa o postupku izvođenja radnih operacija
Povećanje koeficijenata I. grupe složenosti poslova na 1,80
Povećanje koeficijenata II. grupe složenosti poslova na 2,40 (vozači)
Dodatak na otežane uvjete rada – maksimalno
HTZ oprema
Besplatni parking

Zahtijevamo prihvaćanje ovih zahtjeva pisanom ovjerom predsjednika Uprave Društva, a koji će se uvrstiti u dodatak Kolektivnog ugovora.

Po ovjeri predsjednika Uprave radnici će nastaviti redovan posao”, navodi se u zahtjevu kojeg potpisuju radnici Čistoće, donosi Večernji list.