ZAGREB: Lazar Grujić – Protiv Milana Bandića slučajni su političari i pikzibneri

 

Predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić iz svog je kuta oslikao situaciju u Zagrebu kada je riječ o rušenju gradonačelnika Milana Bandića.

lazar_grujic11

Piše: Lazar Grujić

Politička situacija u zagrebačkoj gradskoj skupštini malo se uskomešala i time je postala zabavno štivo novinarima ali i političkim analitičarima. Konačno su na svoje došli i protivnici aktualnog gradonačelnika koji bi pošto poto željeli zauzeti sinekure i primamljive pozicije u gradu Zagrebu.

Razlog je jednostavan jer dovoljno je samo reći 8 milijardi proračun i sve je jasno. Nihilističke pobude i empatične floskule samo su prozirni paravan na kojem se pokušava graditi strategija političkog prevrata. No pokušaj je potpuno beznadežan i naivan tako da bi strankama i zastupnicima u gradskoj skupštini ipak bilo bolje graditi imidž na konkretnim prijedlozima, životno važnim odlukama za sugrađane i davati tempo gradskoj upravi.

Traženje nekakve isprike u skupštini povodom napada limunom na saborskog zastupnika manjina ili organiziranje prosvjeda protiv, po našem ukusu, uljepšanog prostora na Trgu  žrtava fašizma nije politički pismeno. Uvjereni u to sa sigurnošću možemo tvrditi kako će tako gradonačelnik i nadalje vladati zagrebačkom političkom scenom.

Osobito imajući na umu kako je nekoliko kopalja ispred svojih političkih oponenata ili oporbe. Pri tome je najočitiji manevarski potez kojim je iz skupštine udaljena njegova velika suparnica i bivša mu zamjenica koja je smještena u udobnu fotelju Hrvatske narodne banke. Ne znamo je li istinita ali priča se kao je u tom državnom nedodirljivom bastionu prosječna plaća 15.000 kuna pa ne treba biti previše mudar kako je i nova viceguvernerka pokleknula pred zovom kuna.

No u toj transakciji koja bi bila nemoguća bez podrške vladajuće stranke najveću je korist izvukao gradonačelnik Bandić. Tako može mirno promatrati sa strane događaje u skupštini koji se u stvari njega ne tiču, ali ako će trebati aktivirat će i glasove donedavne nezavisne liste Sandre Švaljek!

Zbog toga ne treba očekivati nikakve promjene u gradskim upravnim i izvršnim tijelima ali srećom netko je ipak propisao da izbori moraju biti svake četiri godine. U suprotnom gradonačelnik hrvatske metropole sigurno bi bio vječni gradonačelnik, a svojim stilom vladanja i javnim nastupima ne bi dao niti malo šanse drugima da uđu pod njegov kišobran.

U stvari svi su dobrodošli kod njega samo je pitanje osobnog morala i mogli bi reći odgoja hoće li to pojedinci i kada učiniti. Bilo na gradskoj, a ponajviše i na državnoj razini.