ZADOVOLJAN MODELOM ODVOZA OTPADA: Tomašević najavio sedam novih mjera

Prošla je godina dana provođenja novog modela odvajanja i sakupljanja otpada u Gradu Zagrebu.

Izvor: Media servis

Tom prilikom zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević napomenuo je kako je glavni cilj novog modela, znatno povećanje odvajanja otpada u kratkom roku, uspješno ispunjen, čak i iznad njihovih očekivanja.

U prilog tome Tomašević je naveo i brojke. “Možemo reći da su građani vrlo dobro prihvatili novi model jer je u prvih 6 mjeseci ove godine u odnosu na prvih 6 mjeseci prošle godine povećala se količina odvojeno prikupljene plastike za 61%, papira za 6% a biootpada za 115%. U isto vrijeme miješani otpad koji se odlaže na Jakuševec se smanjio za 22,5%. Zagreb ima jednu od najjeftinijih cijena odvoza otpada u Hrvatskoj.”

Tomašević je naglasio kako unatoč tome što imaju jednu od najnižih cijena, broj odvoza otpada po kućanstvu je među najvišima u državi. Kao drugi cilj novog modela istaknuto je micanje spremnika za otpad s javnih površina. 50 posto kanti je maknuto s javnih površina.

Ovu godišnjicu Tomašević je iskoristio i kako bi predstavio sedam novih mjera vezanih za ovaj model odvajanja i sakupljanja otpada.

Prva je financiranje izgradnje boksova za zgrade od strane Grada Zagreba. Oni koji su do sada plaćeni iz pričuva dobit će refundaciju od strane Grada.

Druga mjera je ugradnja polupodzemnih spremnika koji će zamijeniti zelene otoke. Treća mjera je ubrzanje ugradnje podzemnih spremnika u centru Zagreba pa bi se do svibnja sljedeće godine trebalo izgraditi 150 podzemnik spremnika.

​Nabavljaju se novi kamioni, dijelit će se kante za plastiku privatnim kućama. Tomašević je najavio i pojačavanje kampanje edukacije vezano za odvoz i odvajanje otpada, a najavio je i unapređenje sustava za kažnjavanje.