ZABRINJAVAJUĆI PODACI: Čak 12.500 djece u Hrvatskoj ima roditelja u zatvoru

Jednu trećinu svih zatvorenika u Hrvatskoj čine roditelji maloljetne djece, a prema podacima iz zatvorskog sustava na dan 31. prosinca 2018., od ukupno 2211 osoba koje su bile u zatvoru i odgojnom zavodu, njih 743 bili su roditelji ukupno 1325 maloljetne djece.

Tijekom cijele godine sveukupno je oko 12.500 djece bilo odvojeno od roditelja koji izdržavaju kaznu zatvora. Podaci su to na koje upozoravaju iz Ureda pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević, u povodu pružanja podrške kampanji usmjerenoj na zaštitu prava djece čiji su roditelji zatvorenici, pod nazivom Not My Crime – Still My Sentence! (Zločin nije moj, ali kazna ipak jest!), koju je inicirala mreža Children of Prisoners Europe – COPE.

Cilj kampanje je poboljšanje života djece čiji su roditelji u zatvoru i jačanje javne svjesnosti o njihovim potrebama i pravima.stiče se kako je uhićenje roditelja, ili njegov odlazak u zatvor, za dijete štetno iskustvo te da zato svi koji se bave djecom trebaju znati kako se od njih očekuje da pruže podršku i pomoć i toj skupini djece. No, istovremeno, pravobraniteljica za djecu dodaje i kako u ovome kontekstu osigurati prava djetetu čiji su roditelji u sukobu sa zakonom ne znači dovoditi u pitanje sigurnost zajednice ni prava drugih ljudi, o čemu svjedoče brojna pozitivna iskustva u inozemstvu, a sve više i u Hrvatskoj.

“Primjerice, prilagodba načina organiziranja posjeta djece, uređivanje posebnih prostora za susrete zatvorenika s njihovom malom djecom, osnaživanje roditeljskih kompetencija zatvorenika, poticanje zbližavanja i održavanja bliskosti s djecom kroz snimanje poruka roditelja djeci te videa u kojima očevi ili majke čitaju priče svojoj djeci, i kod nas su se potvrdili kao vrijedna praksa u pojedinim zatvorima”, ističe pravobraniteljica za Glas Slavonije.

“To znači i da pristup svakom djetetu treba biti individualiziran. Neka od njih izložena su poruzi, predrasudama i komentarima o tome da roditelj zatvorenik ne može biti dobar roditelj, i da je i njegovo dijete predodređeno da i samo postane kriminalac. Kako bi dijete uspješno nadvladavalo i svoje uobičajene razvojne krize, ali i svoju posebnu stresnu situaciju, treba mu pomoć izvan obitelji – od učitelja, zdravstvenih službi i službi socijalne skrbi, pravobranitelja do organizacija civilnog društva čiji je doprinos proteklih godina sve relevantniji u Hrvatskoj.

Procjenjuje se kako je u zemljama Europske unije približno 800.000 djece zatvorenika, a procjenjuje se da u zemljama Vijeća Europe taj broj premašuje dva milijuna djece. To znači, primjerice, da se prosječni učitelj u svome radnom vijeku susretne s 25 djece čiji su roditelji u sukobu sa zakonom.