ZABRINJAVAJUĆE: U tri dana gotovo 100 novooboljelih u osnovnim školama i 88 u srednjim

Rastu brojevi novozaraženih koronavirusom, no ono što zabrinjava porast je mlađih oboljelih. U prva tri dana ovog tjedna imamo gotovo 100 u osnovnim i 88 u srednjim, rekla je jučer u emisiji HRT-a Studio 4 Tatjana Petričević Vidović s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Čini se da se nalazimo na dobrom putu prema četvrtom valu, iako epidemiolozi ističu kako nismo ni blizu vrhunca.

– To i mi vidimo iz svakodnevnih brojeva u Nastavnom zavodu, na povećanom broju testiranja. Konkretno, kao voditelj školske službe za adolescentnu medicinu vidim taj podatak i u našim školama u gradu Zagrebu, kazala je dr. med. Tatjana Petričević Vidović, spec. školske medicine za Studio 4 HTV-a.Dodaje kako se povratkom u školske klupe i zatvorene prostore vidi porast broja zaražene djece.

– U prvom tjednu smo imali 80-ak novooboljelih u osnovnim školama, a 99 u srednjim. Već u drugom tjednu imamo 229 u osnovnim, odnosno 203 u srednjim školama. U prva tri dana ovog tjedna gotovo 100 u osnovnim školama i 88 u srednjim. Ono što primjećujemo ove školske godine je da se virus mnogo brže širi unutar razreda, ističe Petričević Vidović.

Pfizer je objavio rezultate kliničkih ispitivanja koja pokazuju kako se mogu cijepiti i djeca od 5 do 12 godina, ali slabijom dozom. Petričević Vidović smatra kako je cijepljenje najbolja mjera za zaštitu od težih oblika bolesti i dodaje da se u Hrvatskoj zasad cijepe samo djeca iznad 12 godina, cjepivima Pfizera ili Moderne – sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– Za sada, stručne preporuke postoje za populaciju djece koja boluju od kroničnih bolesti ili drugih stanja, kojima bi COVID infekcija mogla znatno ugroziti zdravstveno stanje. No, naravno da se mogu cijepiti i zdrava djeca, ali za sada nemamo ni preporuku masovnog cijepljenja zdrave djece, kaže.

Ističe kako je samoizolacija još uvijek nužna kod djece, u trenutku kada se u razredu nađe novooboljelo dijete.

Nije popularna metoda, ali je još uvijek potrebna s obzirom na stanje epidemije i na činjenicu da nemamo dovoljno visoku procijepljenost opće populacije, objašnjava.