ZABRANE: U kojim sve krajevima svijeta alkohol donosi i velike probleme

alkohol, boce, polica

Pripremila: Gordana Ivas

Ako pijete alkohol, dobro je znati kako putujući svijetom, nećete moći baš svugdje uživati u svojim omiljenim pićima. U Indiji npr.,upotreba alkohola je ograničena u nekoliko država, a toj listi se prvog travnja pridružio i Bihar, savezna država na istoku Indije.

Pretpostavlja se kako bi već 2017.godine mogla biti na snazi potpuna zabrana u cijeloj Indiji. Danas,u gradovima poput Gujarata turisti mogu kupiti dozvolu koja im traje 30 dana i prodaju ih u glavnoj zračnoj luci u Ahmedabadu ili u hotelima. Na Lakadivima, alkohol ne možete uopće piti.

Zanimljivo je kako se u SAD u, iako je od prohibicije prošlo već više od 80 godina, u mnogim okruzima, alkohol ne prodaje.Takvih je okruga 36 u Mississippiju, 83 na Aljasci i tri na Floridi. Alkohol je zabranjen i u mnogim okruzima Texasa, Arkansasa, Alabame i Centucyja, kao i u okrugu Mur u Teenecyju, iako tamo postoje postrojenja destiliranja alkohola poznatog Jack Daniellsa.

Na prekrasnim Maldivima, u prijestolnici Male, alkohol je potpuno zabranjen, kao i na svim otocima na kojima su poznata odmarališta. Na manje atraktivnim odredištima u preostalom dijelu zemlje, konzumiranje alkohola je dozvoljeno.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima ne možete piti na javnim mjestima i šetati ulicama pod utjecajem alkohola, ali vam je on dostupan u hotelima, određenim restoranima i trgovinama. U emiratu Sharjah alkohol je potpuno zabranjen i nepoželjan.

Ako putujete u Brunej, a niste musliman možete u državu unijeti svaka dva dana dvije litre alkoholnog žestokog pića ili 12 limenki piva. Posjedovanje pića obavezno prijavljujete i dužni ste kupiti i dozvolu za konzumiranje.

U Bangladešu, piće možete naručiti ako niste muslimanske vjeroispovijesti, a prodaja alkohola je strogo zabranjena, osim u određenim barovima i hotelima.Teško će biti pronaći i mjesto u Pakistanu gdje ćete moći naručiti čašicu alkohola. Svega pet hotela u pet velikih gradova ima dozvolu za prodaju.

Nažalost, crno tržište postoji, ali iz niz razloga uzrokom je brojnih smrtnih slučajeva.

U Iran možete unjeti alkohol ako niste musliman, ali ga možete piti samo u strogoj  privatnosti.

Libija je u vrhu prisutnosti alkohola zahvaljujući crnom tržištu, iako su kazne stroge, a proizvodnja domaćeg alkohola uzrokom visoke stope smrtnosti. Inače je u potpunosti u toj zemlji zakonom zabranjen.

U Jemenu će vas također upozoriti da je zabranjen, a ukoliko niste musliman, dozvoljeno vam je piti u privatnosti. U Kuvajtu alkohola uopće nema na tržištu, a dostupan je samo u prostorima stranih veleposlanstava. U Mauritaniji, Saudijskoj Arabiji, Afganistanu, Sudanu i Somaliji, alkohol će vam također biti nedostupan.