ZABRANA PETARDI: Visoke kazne za kršenje zakona – 5.000 do 15.000 kuna

Predblagdansko je vrijeme pa je krenula i prodaja pirotehničkih sredstava. Policija savjetuje građane, a posebno najmlađe da paze na sigurnost koriste li pirotehnička sredstva te podsjećaju da neoprezno rukovanje može imati posljedice opasne po život. Osim ljudima, pirotehnika itekako šteti i životinjama.

Izvor: Media servis

Kakvu vrstu pirotehnike građani smiju koristiti i u kojem razdoblju objasnio je za Media servis Mislav Švigir iz Službe prevencije PU zagrebačke. Prema novim odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima petarde i redenici su zabranjeni tijekom cijele godine, a za građane koji budu koristili zabranjena sredstva predviđene su visoke kazne.

“Za sve one koji se neće pridržavati odredbi Zakona je predviđena visoka novčana kazna od 5.000 do 15.000 kuna. Za posjedovanje i upotrebu predviđamo nultu toleranciju za korištenje tih sredstava. Ono što je ostalo isto, kupovina je moguća od 15. prosinca do 1. siječnja, a sama upotreba svih kategorija, osim ovih ilegalnih je od 27. prosinca do 1. siječnja.”

Brojni građani već sada svjedoče bacanju petardi, no srećom, nema ozlijeđenih. “Prošle godine smo imali sedmero lakše stradale djece, no obilježili smo i teže povrede, u Zagrebu i širom Hrvatske. Apeliramo na roditelje da paze što poklanjaju djeci, pogotovo kad je pirotehnika u pitanju, bilo što od čega bi djeca mogla stradati.”

Predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman za Media servis naglašava kako je uporaba pirotehnike opasna kada se nađe u rukama građana, što pokazuju i brojne ozljede djece, odraslih i životinja.

“Životinje su iznimno osjetljive na zvuk, ne mogu percipicrati što znači petarda. Njima je to zaista paničan strah koji može završiti infarktom. Nažalost, svake godine imamo tragičnih posljedica. Zašto bi građani koji skrbe za nekog kućnog ljubimca proveli u strahu i strepnji hoće li njihov kućni ljubimac preživjeti 12. mjesec?”

Pitali smo građane što misle o upotrebi pirotehnike tijekom blagdana. “To trebamo prestati raditi jer nema veze s mozgom. Imam psa kod kuće, svake godine i pas i ja proživljavamo traume”.

“Pirotehniku treba zabraniti jer je štetna za sve, za odrasle, za životinje i za prirodu”.

“Nisam uopće za to, može se lijepo proslaviti Božić, ali ne tako. U našem kvartu djeca su već počela bacati petarde, tu nema granice.”

Dodajmo kako je u tijeku akcija Manje oružja, manje tragedija, u sklopu koje građani mogu bez sankcija predati pirotehnička sredstva koja spadaju u kategorije F2 i F3.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!