ZA ŽENE ŽRTVE NASILJA: Predstavljeni psihoedukativni priručnici

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, jučer su u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića predstavljeni psihoedukativni priručnici za žene žrtve nasilja u obitelji.

Događanje se održalo u organizaciji Grada Zagreba te Doma za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji “Duga – Zagreb”.

​Skup je pozdravila zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec, koja je podsjetila kako Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježavamo u spomen na tragični čin ubojstva tri žene i ranjavanje jedne, tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999.

„Podržavamo najavljene nove mjere na državnoj razini za suzbijanje nasilja nad ženama i djecom, kojima se uvodi i novo kazneno djelo – teško ubojstvo žene. Upravo je iz naše političke platforme godinama zagovarana ta ideja“ naglasila je zamjenica te dodala kako ova Gradska uprava predano ulaže velike napore u borbu protiv nasilja nad ženama i posebnu pozornost posvećuje poštivanju ženskih ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Foto: Grad Zagreb

„Gradska skupština Grada Zagreba je u siječnju ove godine usvojila novu Zagrebačku strategiju zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje 2023. do 2025., koja uz dosadašnje programe prevencije i razvijenu mrežu socijalnih usluga – skloništa i savjetovališta, poseban naglasak stavlja na mjere i aktivnosti koje se odnose na najranjivije društvene skupine, kao što su osobe s invaliditetom i osobe starije životne dobi te na ekonomsko osnaživanje žena koje izlaze iz kruga nasilja. Mjerama stambenog zbrinjavanja po izlasku iz skloništa, programima pripreme za zapošljavanje i samozapošljavanje direktno dajemo podršku lakšoj integraciji žrtava u društvo nakon proživljenog nasilja.

Također, zadnjim izmjenama i dopunama Odluke o socijalnoj skrbi omogućeno je da žrtve nasilja u obitelji putem nadležnog gradskog ureda budu smještene u skloništa na području grada Zagreba i da ostvare pravo na besplatnu mjesečnu pokaznu kartu ZET-a. Uvjerena sam da upravo ovim priručnicima pridonosimo promjeni stavova i edukaciji novih generacija, a posebice onih koji su, bez svoje krivnje, živjeli u obiteljima u kojima su bili svjedoci nasilničkog ponašanja, jer uz žene, djeca su najveće žrtve i društvo na njih nikako ne smije zaboraviti.“

Zamjenica Dolenec zahvalila je vrijednim i predanim stručnjakinjama i stručnjacima koji u svom svakodnevnom radu i aktivnostima razvijaju sustav pomoći i podrške žrtvama. „Grad Zagreb će i nadalje biti vjeran partner u stvaranju zajedničkog cilja, a to je solidarno društvo bez nasilja“, zaključila je.

Priručnike su detaljno predstavile ravnateljica Doma „Duga-Zagreb“ dr.sc. Željka Barić i autorica priručnika Senka Damjanović, dipl.psihologinja koje su objasnile kako psihoedukativni priručnici obrađuju četiri teme:
1. Biti žrtva nasilja u obitelji,

2. Psihološki profil počinitelja nasilja u obitelji,

3. Vodič za roditelje u sigurnoj kući i

4. Prijenos nasilja kroz generacije.

Priručnici otvoreno progovaraju o teškim emocijama s kojima se žrtve nasilja susreću, pomažu im da se nose sa novom svakodnevicom, govore o dinamici i fazama nasilnih odnosa, pune su osnažujućih riječi koje im poručuju da se zauzmu za sebe, pružaju toplu podršku bez osude.

Priručnici imaju još jednu dimenziju, a to je odnos prema djeci, o rizicima odrastanja u nasilnom domu i prekidanju naučenih uvjerenja. Problem nasilja nad ženama još uvijek u prevelikom broju slučajeva završava tragično te je tako u zadnjih 20 godina u Hrvatskoj ubijeno 400 žena, dok je u 2022. od 27 slučajeva ubojstava bilo čak 13 ubijenih žena. 12 njih je ubijeno od strane bliske osobe, dok je polovica ubojstava počinjena od strane sadašnjih ili bivših intimnih partnera.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!