ZA POTRES U ZAGREBU I KORONA KRIZU: 500 milijuna dolara zajmova Svjetske banke za Hrvatsku

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je dva projekta ukupne vrijednosti 500 milijuna američkih dolara radi pružanja hitne potpore hrvatskim vlastima u ublažavanju učinaka trostrukog šoka.

Izvor: Media servis

Krizu bez presedana prouzrokovali su učinci virusa COVID-19 na zdravlje, gospodarska kriza izazvana karantenama zbog pandemije u Hrvatskoj i širom svijeta te velike štete koje je prouzročio potres u Zagrebu.

Zajmom za financiranje razvojne politike za odgovor na krizu i podršku oporavku od krize vrijednim 300 milijuna američkih dolara podupiru se Vladini brzi i ciljani paketi ekonomskih mjera odobreni u ožujku i travnju 2020. godine radi ublažavanja gospodarskih i socijalnih učinaka krize prouzrokovane virusom COVID-19.

Usmjeren je isto tako na rješavanje dugotrajnih institucionalnih nedostataka u Hrvatskoj te postavlja temelje za uključiv i održiv oporavak.

Projekt obnove nakon potresa i jačanja pripravnosti javnog zdravstva vrijedan 200 milijuna američkih dolara prvi je veliki zajam za obnovu Zagreba nakon razornog potresa u ožujku.

Projekt će pomoći obnovi i sanaciji radi pružanja ključnih javnih usluga u zdravstvenim i obrazovnim ustanovama.

Komentiraj