ZA POLITIČARE DOSTA POSLA: Hoće li se riješiti trakavice Agrokor, Za dom spremni…?

plenki, hos, todorić, ramljak, divjak, kujundžić

Osim jeftinije kupnje automobila, još neke zakonske izmjene s prvim danom 2018. godine stupaju na snagu. Što nam sve donosi ova godina i što nas očekuje pripremila je Lana Ružičić.

Danas stupaju na snagu izmjene Zakona o minimalnoj plaći, pa će oko 76 i pol tisuća radnika koji su na minimalcu, veću plaću dobiti u veljači. ‘‘Ona će rasti za 130 kuna neto, odnosno 163 kune bruto. S druge strane uvest ćemo porezne olakšice za poslodavce, kojima će ukupno davanje na tu minimalnu plaću biti 104 kune manje‘‘, objasnio je ministar rada Marko Pavić.

Na snagu stupaju i zakoni o reviziji, o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma te o uslugama u turizmu. Od danas će prihod od poreza na dohodak u cijelosti ići lokalnim jedinicama. Osim toga, diže se prag za ulazak u sustav PDV-a sa 230 na 300 tisuća kuna, objasnio je ministar financija Zdravko Marić. “Prema našim podacima u ovom trenutku negdje oko 27 tisuća obveznika je na paušalnom oporezivanju. Ovim putem pozivam i brojne druge obveznike da istraže tu mogućnost jer je za njih to sigurno i administrativno i financijsko značajno rasterećenje. Dakle paušal kao puno jednostavniji i jeftiniji način obračuna”, rekao je Marić.

Dugo najavljivani porez na nekretnine koji je izazvao buru na političkoj sceni trebao je danas stupiti na snagu, ali je odgođen, kako sad stvari stoje, zauvijek. Sužava se krug uzdržavanih članova obitelji za koje građani mogu ostvariti poreznu olakšicu. Od danas možemo dobiti e-putovnicu, više se ne naplaćuje prolazak kroz tunel Sveti Ilija, a cigarete poskupljuju za kunu.

“Vjerujem da će manje mladih ljudi pušiti i manje biti bolesnih i da ćemo sutra imati više zdravih ljudi. Očekujem da će i ministri manje pušiti”, poručio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

U ovoj godini Banski će dvori imati pune ruke posla. Treba restrukturirati cestarski dug, konsolidirati javne financije, a na dnevnom je redu i reforma mirovinskog i zdravstvenog sustava koji je najveći izazov 2018. Nastavit će se i rad na ulasku u Schengen, ali i pripreme za ulazak u eurozonu. Premijer Andrej Plenković najavljuje provedbu strukturnih reformi. “U 2018. realan rast BDP-a se očekuje 2,9 posto, 2019. 2,6 posto u 2020. 2,5 posto”, rekao je premijer.

U ovoj godini top tema bit će Agrokor, u travnju istječe mandat izvanrednoj upravi koja do tada treba dogovoriti nagodbu s vjerovnicima. I dalje je na dnevnom redu granica sa Slovenijom, slučaj INA – MOL. Očekuje se rješenje za pozdrav “Za dom spremni” koji je prošle godine tek gurnut pod tepih.

Počinje pilot projekt kurikularne reforme. ‘‘Da će veći naglasak biti na rješavanju problema, a ne toliko na bubanje sadržaja ili učenje formula napamet‘‘, poručila je resorna ministrica Blaženka Divjak.Od sredine godine proširit će se broj korisnika dječjeg doplatka, a demografija će ostati visoko na listi prioriteta i u ovoj godini u kojoj ćemo i dalje biti suočeni s velikim valom iseljavanja. Bit će ovo godina u kojoj, nakon dugo vremena, nećemo imati izbore. Odnosno, s obzirom na našu političku scenu, ne bi ih trebalo biti.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!