ZA ONE KOJI NE ZNAJU: Ulazimo u klub najrazvijenijih zemalja Europe – kaže Plenković

Niže kamate, otpornost na krize i veća konkurentnost – neke su od dobrobiti ulaska u eurozonu u koju Hrvatska ulazi 1. siječnja 2023. godine, poručio je premijer Andrej Plenković na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute, uoči tematske sjednice Vlade na kojoj će usvojiti izmjene 80-ak zakona zbog uvođenja eura.

Izvor: Media servis

“Članstvo u eurozoni jamči hrvatskoj državi, hrvatskom gospodarstvu, hrvatskim građanima, našem ukupnom ekonomskom sustavu – i veću sigurnost i bolju zaštitu od kriza i ekonomskih šokova. Dakle, ulazimo u klub najrazvijenijih zemalja Europe i najbolje povezanih sa najsnažnijim mehanizmima solidarnosti i potpore u trenucima gospodarskih kriza.”

Plenković je pritom izdvojio četiri glavna elementa, odnosno prioriteta: informiranost i zaštitu potrošača, provedbu zakonodavnih i drugih aktivnosti, prilagodbu gospodarstva i društva, odnosno opskrba banaka, poduzeća i građana novčanicama i kovanicama, ali i osvrtanje na sve prednosti koje će nam donijeti članstvo u europodručju.

Ministar financija Marko Primorac napomenuo je da od 5. rujna počinje obaveza dvojnog iskazivanja cijena, ali i isplate plaća i mirovina, što se trajati sve do kraja 2023. godine. Objasnio je kako će izgledati računi koje ćemo dobivati primjerice u trgovinama.

”Pri ispostavljanju računa potrošačima od 5. rujna 2022. godine pa sve do 31. prosinca 2023. godine bit će potrebno uvijek dvojno iskazivati ukupan iznos na računu, uz prikaz fiksnog tečaja konverzija. To znači da će cijene artikala na računu do kraja 2023. biti iskazane u kuni, a ukupan iznos u kuni i euri uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje”.

Ministar gospodarstva Davor Filipović je podsjetio da je od 16. kolovoza dostupan Etički kodeks i pozvao da se prijave svi poslovni subjekti koji imaju direktan odnos s potrošačima. ‘Pod sloganom – svaki cent se broji, svaka kuna se računa’ cilj je pokazati da postoje poslovni subjekti kojima u postupku prelaska s kune na euro potrošači mogu vjerovati’, rekao je Filipović i istaknuo da je kodeksu već pristupilo 370 subjekata. Udruge će objavljivati list onih koji se ne budu držali pravila, Porezna, Ministarstvo financija, Državni inspektorat i još 9 tijela vršit će nadzor, a uključiti se mogu i građani.

”U procesu nadzora moći će aktivno sudjelovati i građani unošenjem pohvala i pritužbi za poslovne subjekte putem internetske stranice Etičkog kodeksa i to će sve biti javno dostupno. Takav model će nasvojevrstan način generirati listu pozitivaca, ali i takozvanu crnu listu koja nosi sa sobom reputacijski rizik za poslovne subjekte”.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!