ZA JOŠ VEĆI NAPREDAK: Transformacija Zagrebačke županije u pametnu županiju

Izvor: Zagrebačka županija
Izvor: Zagrebačka županija

O načinu povećanja konkurentnosti gospodarstva i podizanju kvalitete života, koristeći pritom nedavno usvojenu Strategiju razvoja informacijske i komunikacijske tehnologije, govorilo se na konferenciji „Transformacija Zagrebačke županije u pametnu županiju“.

Pod pojmom „pametna županija“ definira se područje u kojemu se visoke tehnologije, prvenstveno informacijske i komunikacijske (ICT), integriraju u javnu upravu, u područje industrije, energije, transporta…, a s ciljem postizanja bolje mobilnosti, energetske efikasnosti, pametnog razvoja, konkurentnosti, održivosti…

Pozdravljajući sudionike konferencije, župan Stjepan Kožić je naglasio da je Zagrebačka županija, prema nizu pokazatelja, jedna od najrazvijenijih hrvatskih županija, međutim, rekao je, prostora za napredak, razvoj i učenje uvijek ima. Podsjetio je da je Županijska skupština krajem rujna donijela Strategiju razvoja informacijske i komunikacijske tehnologije do 2023., čiji je cilj podizanje kvalitete života građana, konkurentnosti gospodarstva i efikasnosti javne uprave na načelima održivog razvoja uz primjenu informacijsko-komunikacijske tehnologije.

– Strategija je usredotočena na razvoj preduvjeta koji će omogućiti transformaciju Zagrebačke županije u pametnu županiju. Kako bi se to i ostvarilo, izdvojit ću samo dva projekta. Prvi je razvoj infrastrukture širokopojasnog interneta, kojega provodimo već dvije godine, a drugi obrazovanje u skladu s potrebama modernog društva. Projekt širokopojasnog interneta sastoji se od šest podprojekata, čiji su nositelji naši gradovi, a ukupna investicija vrijedna je oko 950 milijuna kuna. Budući da je razvoj ljudskih potencijala, odnosno obrazovanje, važan preduvjet uspješne transformacije u pametnu županiju, želim reći da je Zagrebačka županija najpoznatija u Hrvatskoj po intenzivnoj gradnji škola i sportskih dvorana. Samo u ovoj godini osigurali smo za kapitalnu gradnju u školstvu 55 milijuna kuna vlastitih sredstava. Po vrlo dobrim tehničko-tehnološkim i nastavnim uvjetima, koji su vidljivi i u rezultatima učenika na raznim državnim i međunarodnim natjecanjima, izdvojio bih Srednju strukovnu školu Samobor – rekao je župan. Naglasio je da svakodnevni razvoj novih tehnologija (istaknuvši pritom tvrtku „Rimac automobili“) pokazuje da je njihov napredak nezaustavljiv te predstavlja značajan potencijal za pametan i održiv rast i razvoj. – Budućnost je to o kojoj moramo misliti već danas, a u kojoj inovacije i znanje, kao temelj razvoja, imaju ključnu ulogu – rekao je.

Izvor: Zagrebačka županija
Izvor: Zagrebačka županija

Uvodničari konferencije, koja je organizirana u suradnju s poslovnim tjednikom „Lider“, bili su Mladen Vedriš, profesor na Pravnom fakultetu (Važnost digitalne ekonomije i transformacija u pametnu Županiju), Nedeljko Štefanić sa Fakultetu strojarstva i brodogradnje (Utjecaj novih tehnologija i pametnih tvornica na razvoj regije) i Slavko Vidović s varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike (Kako pametna Županija doprinosi ubrzanju digitalne transformacije gospodarstva).

Vedriš je rekao da digitalne ekonomije znače brže, pristupačnije i jednostavnije poslovanje i življenje.

– Generalno rečeno, digitalne tehnologije potpuno transformiraju tržište rada, obrazovanje, tradicionalne usluge, komunikaciju i zabavu, otvaraju prilike za nove ekonomske modele – rekao je, te dodao da se Hrvatska mora brže mijenjati. Prema indeksu digitalne ekonomije trenutno je Hrvatska od 28 članica EU tek na 24. mjestu.

Nakon uvodnih izlaganja održana je panel rasprava u kojoj su uz Mladena Vedriša, Nedeljka Štefanića, Slavka Vidovića i župana Stjepana Kožića, sudjelovali Spomenka Đurić – državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Božo Zeba – v.d. zamjenika državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Ivan Vlainić – predsjednik Hrvatske i Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije.

Iznoseći zaključke panel rasprave, župan Stjepan Kožić je rekao da će Županija, uz ostalo, potaknuti i pomoći udruživanje IT industrije sa svoga područja, s ciljem njezina uključivanja u kreiranje razvoja gospodarstva i društva, kao i poticati razvoj pametnih gradova, sela, poljoprivrede, industrije…

U sklopu konferencije dodijeljena su priznanja dobitnicima zlatne medalje na međunarodnom sajmu inovacija „IENA 2017.“ u Nuernbergu – Ivanu Golubiću iz Pisarovine, (vlasniku tvrtke Mobile Vehicle Technology) izumitelju Grunner pametnog električnog bicikla, te učenicima (sadašnjim i bivšim) Srednje strukovne škole Samobor Josipu Orozu, Lovri Stipanoviću i Martinu Sokoloviću, kao i njihovom mentoru Ivanu Vlainiću, za „3D znanstvenu podmornicu“. U ime učenika, koju su trenutno u Seulu, na najvećoj smotri inovacija u Aziji, priznanja je preuzeo ravnatelj SSŠ Samobor Davor Škiljan.

Komentiraj