ZA HRVATSKU PRAVI SF: Norvežani već danas uštedjeli trilijun dolara za buduće generacije

trondheim, norveška

Norveška ima nešto više stanovnika negoli Hrvatska. Nastanjuje je 5,3 milijuna ljudi što je manje od 0,1 posto svjetskog stanovništva, ali očito bezbrižnog što se tiče budućnosti.

Naime, iz Norveškog fonda suverenog bogatstva objavili su kako su dostigli vrijednost od trilijun dolara zahvaljujući rastu dionica na burzama u svijetu i jačanju eura.

Norveški fond suverenog bogatstva osnovan je 1998. godine kako bi prihode od plina i nafte štedjeli za buduće generacije s namjerom da do 2020. godine dostigne vrijednost 1,3 BDP države, a već sada vrijedi 2,5 posto godišnjeg BDP-a, piše turistplus.

Fondom upravljaju u Norges Bank Investment Management (NBIM) kao dijelu Norveške središnje banke, a novac ulažu u inozemne dionice, obveznice i nekretnine u 77 država.

No, iz etičkih razloga ne ulažu u tvrtke koje proizvode duhan, nuklearno oružje ili protupješačke mine. Do sada je 66 društava isključeno iz etičkih razloga.

Gotovo dvije trećine imovine na kraju drugog tromjesečja ove godine, činile su dionice kao vlasnički udjeli u 9.000 tvrtki, čime kontroliraju više od 1,3 posto svih dionica na burzama svijeta.