ZA BRZI OPORAVAK: Kako najefikasnije protiv mamurluka

bar, piće

Ne pokušavajte izliječiti mamurluk s još alkohola, jer se u ovom slučaju klin klinom ne izbija.

Glavobolja, slabost, mučnima i povraćanje nerijetki su i dosadni pratioci božićno-novogodišnjih veselica, a posljedica su mamurluka koji se pak javlja uslijed prekomjernog unosa alkohola. Jedini siguran način da se izbjegnu simptomi mamurluka je apstinencija od alkohola. Ipak, znajući da će rijetki primijeniti ovu sigurnu metodu, ne preostaje drugo nego ponuditi nekoliko savjeta uz pomoć kojih se simptomi mogu ublažiti, i lakše podnijeti.

Pazite koliko pijete. Količina unesenog alkohola određuje kako ćete se osjećati sljedećeg jutra. Mamurluk će biti slabijeg intenziteta ako se konzumiraju manje količine alkohola kroz dulji period i ako se pritom konzumiraju umjerene količine hrane.

Pazite što pijete. Neka alkoholna pića uzrokuju izraženije mamurluke. Primjerice, pića koja sadrže višu količinu metanola uz etanol, poput konjaka, whiskyja i crnog vina, uzrokovat će jači mamurluk nego pića poput gina i vodke, koja ne sadrže metanol. Unatoč ljekovitim svojstvima koja se pripisuju crnom vinu, ono kod nekih osoba može uzrokovati glavobolju zbog sadržaja određenih tvari.

Pijte mnogo obične vode, prije i poslije slavlja. Nekoliko čaša vode prije spavanja može napraviti čudo i spasiti Vas od mamurluka.
Uzmite si vremena za odmor. Vrijeme jedino i sigurno liječi mamurluk, a obično potpuno prolazi nakon 24 sata, Mamurluk se ne može “istjerati” trčanjem, znojenjem ili tjelovježbom. Međutim, svjež zrak i šetnja dobro su došli.

alkoholizam, pijanstvo

Pijte voćne sokove! Hrana i pića bogata voćnim šećerom fruktozom pokazala su se učinkovitima kod mamurluka.

Prije konzumiranja alkohola pojedite manji obrok bogat mastima i proteinima koji će obložiti stijenku želuca i usporiti pražnjenje želuta. Tijekom konzumiranja alkohola jedite suhu i neutralnu hranu, poput krekera i prepečenca. Ovakva hrana održava razinu šećera u krvi stalnom i daje osjećaj sitosti.

Ako nakon epizode pretjerivanja u jelu i piću imate dugotrajan osjećaj “žgaravice”, uzmite antacid koji će otkloniti neželjene simptome.

Osigurajte adekvatan unos vitamina B-skupine prije i nakon prekomjernog konzumiranja alkohola. Važni predstavnici vitamina B-kompleksa u ovom će slučaju biti vitamini B1, B2 i B6.
Ako imate glavobolju, suzdržite se od uzimanja acetilsalicilne kiseline, jer će nadražiti već ionako osjetljivu sluznicu želuca. Ne uzimajte paracetamol. Iako se često koristi kao zamjena za acetilsalicilnu kiselinu, metabolizam alkohola može pojačati toksično djelovanje ove supstance na jetru.

Popijte kavu ili uzmite kofein putem drugih izvora. Iako utjecaj kofeina na mamurluk nije znanstveno dokazan, tradicionalno se primjenjuje već stoljećima. I, ne pokušavajte izliječiti mamurluk s još alkohola, jer se u ovom slučaju klin klinom ne izbija, piše plivazdravlje.hr.