WHO UPOZORAVA: Nije vrijeme za opuštanje, mogući su treći i četvrti val pandemije

Koronavirusom je u svijetu trenutno zaraženo više od 20 milijuna ljudi. Zbog cijepljenja, ali i većeg broja testiranja, neke su zemlje objavile svoj plan popuštanja mjera u idućim mjesecima.

Izvor: Media servis

Češka je trenutno jedna od zemalja najgore pogođenih pandemijom. U bolnicama se s dijagnozom COVIDA liječi više do 8.000 pacijenata zbog čega je vlada zatražila pomoć od Njemačke, Švicarske i Poljske da prime više desetaka oboljelih.

Vlada je odredila i obveze testiranja u svim tvrtkama s više od 50 zaposlenika. Predviđa se da će u sljedeća dva tjedna tako biti testirano više od 2 milijuna ljudi. Belgija je više od četiri mjeseca u djelomičnoj karanteni.

Zahvaljujući većem broju brzih testiranja, u svibnju bi se trebali otvoriti kafići, ali su zabranjena putovanja u inozemstvo za vrijeme uskrsnih praznika, zbog velikog broja stranih državljana i studenata. U travnju će Belgijanci moći opet sudjelovati na kulturnim događanjima na otvorenom poštujući razmak.

S druge strane, Kalifornija je najavila da od 1. travnja otvara zabavne parkove, ako u međuvremenu ne poraste broj zaraženih. Putem COVAXA, globalnog programa za pomoć siromašnim zemljama u opskrbi cjepivom, 20 milijuna doza distribuirano je u dvadeset zemalja, rekao je glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Sljedećeg tjedna popis će se proširiti na još 31 zemlju, kojima će se dopremiti 14.4 milijuna doza. Ovo je napredak koji ulijeva nadu, ali broj doza podijeljenih putem Covaxa i dalje je razmjerno malen.”

Michael Ryan, ravnatelj WHO-a za izvanredne operacije, ocijenio je kako još nije vrijeme za opuštanje.

“Doista sam zabrinut jer neki misle da je najgore prošlo. Ne budemo li oprezni, mogući su treći i četvrti val. Ne smijemo izgubiti nadu koju nam je donijelo cjepivo opuštanjem.”