WHO TVRDI: Prerano je da bismo odbacili cjepivo AstraZenece

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) analizirali su cjepivo tvrtke AstraZeneca čija je djelotvornost upitna za starije osobe.

Izvor: Media servis

Naime, nekoliko zemalja Europske unije, točnije Francuska, Njemačka, Italija, Švedska i Poljska, preporučilo je da se stariji od 65 godina njime ne cijepe. Cjepivo navodno nije učinkovito ni protiv južnoafričkog soja virusa, a Južnoafrička Republika je čak prekinula kampanju cijepljenja s tim cjepivom.

‘‘Prerano je da bismo odbacili ovo cjepivo koje je važan dio globalnog odgovora na sadašnju pandemiju”, izjavio je Richard Hatchett, voditelj CEPI-ja, istraživačkog odjela mehanizma Covaxa. Mehanizam je uspostavila Svjetska zdravstvena organizacija s ciljem da se osigura poštena raspodjela sredstava za borbu s COVIDOM-19. Richard Hatchett, na tiskovnoj konferenciji u Ženevi istaknuo je da se trebamo koristiti svim alatima koje imamo.

Cjepivo AstraZenece u Hrvatsku je stiglo prošlog vikenda, a distribucija prvih doza već je krenula. Riječ je o cjepivu kojeg je Hrvatska najviše naručila – više od dva milijuna i 700 tisuća doza. No, umirovljenici se tim cjepivom baš i ne žele cijepiti, a apele su poslale i stranke umirovljenika. Epidemiolog Krunoslav Capak uvjerava da razloga za brigu nema:

“Njihov je argument je da u ispitivanjima koje je EMA uzela u obzir da nema dovoljno dokaza da je cjepivo učinkovito u tim dobnim skupinama. Točno je da je bio mali broj ispitanika osoba starijih od 65. Naš argument za korištenje cjepiva AstraZeneca je da je cjepivo učinkovito, ispravno i sigurno testirano i da ga je EMA odobrila za sve građane starije od 18 godina.”

Komentiraj