WHO PREPORUČILA: Cjepivo AstraZenece je za sve dobne skupine

Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je korištenje cjepiva Oxforda i AstraZenece za starije od 65 godina, odnosno za sve iznad 18 godina.

Izvor: Media servis

Brojne europske zemlje odlučile su ne davati to cjepivo starijim dobnim skupinama zbog nedostatka podataka iako ga je europska regulatorna agencija odobrila za sve.

Šef Saveza stručnjaka za cijepljenje Svjetske zdravstvene organizacije Alejandro Cravioto.

“Vidjeli smo da je u istraživanju sudjelovalo manje osoba starijih od 65 godina, ali rezultati u procjenama učinkovitosti za osobe do 65 godina i starijih ukazuju na visoki interval pouzdanosti i stoga vjerujemo da učinak na tu dobnu skupinu ne bi bio drugačiji od onog na mlađe dobne skupine.”

Preporučaju da se cijepe i osobe koje su prebolile Covid-19, jer kako kaže Cravioto, nema dovoljno informacija da se u potpunosti utvrdi koliko dugo traje imunitet nakon zaraze koronavirusom.

Južna Afrika je prestala koristiti cjepivo AstraZenece nakon što je istraživanje pokazalo da je manje učinkovito u štićenju od dobivanja blažih oblika bolesti uzrokovanih tamošnjim sojem virusa. Cravioto poručuje da unatoč tome nema razloga da se cjepivo ne koristi.

“Čak i da je smanjena učinkovitost ovog cjepiva da štiti, pogotovo od težeg oblika bolesti, nema razloga da se ne preporuči njegovo korištenje, pa čak i u zemljama u kojima kruže varijante virusa.”