WHO PORUČUJE: Druga godina pandemije mogla bi biti još teža

Druga godina pandemije covida-19 mogla bi biti još teža nego prva s obzirom na to kako se virus brzo širi, osobito na sjevernoj hemisferi, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

– Ulazimo u drugu godinu pandemije, koja bi mogla biti i teža zbog dinamike transmisije i nekih drugih stvari koje vidimo, rekao je visoki dužnosnik WHO-a Mike Ryan. WHO je objavio da je, nakon dva tjedna u kojima je zabilježeno manje slučajeva, u posljednjih sedam dana prijavljeno oko pet milijuna novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je rezultat opuštanja tijekom sezone blagdana.

– Svakako smo na sjevernoj hemisferi, osobito u Europi i Sjevernoj Americi, vidjeli ‘savršenu oluju’ – hladnoću, ljude u zatvorenim prostorima, povećane socijalne kontakte: kombinaciju faktora koji su doveli do veće transmisije virusa u mnogim zemljama, rekao je Ryan.

– U brojnim zemljama situacija će nakon praznika postati još gora, prije nego postane bolja, rekla je dužnosnica WHO-a za covid-19 Maria Van Kerkhove, prenosi HRT.

Uslijed sve većih strahovanja od novog zaraznijeg soja virusa koji se iz Velike Britanije proširio diljem svijeta, vlade europskih zemalja uvele su ovaj tjedan strože mjere u borbi protiv pandemije.

U 46 zemalja primijenjeno 28 milijuna doza cjepiva

U 36 dana primijenjeno je oko 28 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 u 46 zemalja svijeta. Korišteno je pet različitih cjepiva i platformi, rekao je Ryan.

Unatoč početku kampanje cijepljenja izrazio je zabrinutost zbog brzog širenja epidemije u nekim zemljama povezanog s pojavom novog, zaraznijeg soja koronavirusa.

Što se tiče kampanja cijepljenja izrazio je žaljenje što se one uglavnom provode u bogatim zemljama.

– Trenutačno se cijepljenje provodi u nekih 46 zemalja, ali među njima je samo jedna s niskim dohotkom, istaknuo je  Ryan, a 38 od tih 46 su bogate.

– Ima zemalja koje žele i treba im cjepivo, a neće ga dobiti, osim ako ga mi bolje ne raspodijelimo, rekao je, dodajući da se svi moramo više potruditi.

Komentiraj