WAGNEROVCI IDU PREMA RUSIJI: Biden o smrti Prigožina – “Nisam iznenađen”

Poginuo je šef ruske paravojne organizacije Wagner Jevgenij Prigožin, potvrdila je Ruska uprava za civilno zrakoplovstvo.

Izvor: Media servis

Prigožin se nalazio na popisu putnika privatnog zrakoplova koji se srušio u regiji Tver sjeverno od Moskve, a letio je iz Šeremetjeva u Sankt Peterburg, a s njim je bio i zapovjednik i drugi čovjek Wagnera Dmitrij Utkin.

Ruske vlasti su objavile da je poginulo deset osoba te da je pokrenuta istraga, a mediji bliski Kremlju pišu da će se raditi identifikacija tijela jer su gotovo u potpunosti izgorila. Prigožinovu smrt potvrdio je i Telegram kanal Zelena zona povezan s Wagnerom. “Čelnik Wagnera, ruski heroj i patriot Jevgenij Viktorovič Prigožin poginuo je u akciji ruskih izdajica. Ali čak i u paklu bit će najbolji. Slava Rusiji!”, stoji u objavi.

Nesreću je komentirao američki predsjednik Joe Biden:

“Ne znam točno što se dogodilo, ali nisam iznenađen. Nema puno stvari koje se događaju u Rusiji, a da iza njih ne stoji Putin. No, ne znam dovoljno da bih imao odgovore.”

Podsjetimo, Prigožin je organizator nezabilježene pobune u novijoj ruskoj povijesti, pohoda na Moskvu, a mjesecima prije kritizirao je rusko ministarstvo obrane pa su se već pojavile teorije da je avion srušila ruska protuzračna obrana.

Tako je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak na društvenoj mreži X napisao da je demonstrativna likvidacija Prigožina i Wagnerovih zapovjednika dva mjeseca nakon pokušaja puča, Putinova poruka ruskim elitama uoči izbora 2024. Dodajmo da ukrajinski Nacionalni centar otpora tvrdi da se čini da neki konvoji Wagnera idu prema Rusiji.