VUČIĆ LJUT, ODGOVORIO MU PLENKOVIĆ: Zašto ruska nafta više ne može preko Hrvatske u Srbiju

Zbog novog paketa sankcija Europske unije Rusiji koje podrazumijevaju ograničavanje cijena ruske nafte koje izvoze treće zemlje, Srbija više neće moći uvoziti naftu iz Rusije preko Janafa.

Izvvor: Media servis

Europski čelnici okupili su se u Pragu na prvom samitu Europske političke zajednice, no bez Rusije. Tamo su i premijer Andrej Plenković i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je izjavio da se Hrvatska sama pohvalila da je zaslužna za to što Zapadni Balkan nije izuzet od sankcija EU-a na uvoz ruske nafte, ocijenivši da Zagreb samo radi svoj posao koji obavlja “od 1941. pa nadalje”.

“Ustvari je ta odluka donijeta mnogo ranije, a onda smo mi tražili da bude izuzet, da bude derogirana ta norma za zapadni Balkan i za Srbiju i u nacrtu je trebalo tako biti. Onda su se naši susjedi pohvalili da su oni zaslužni za to što nije došlo do derogacije te norme za inače opće uvođenje sankcija na uvoz ruske nafte, čime su neke zemlje EU izuzete poput Bugarske, Mađarske i nekih drugih, Srbija nije. Hrvatska je radila samo svoj posao koji radi već više desetljeća, a naše je da pronađemo odgovore u budućnosti na to.”

Nije dugo trebalo čekati na odgovor premjera Andreja Plenkovića koji je rekao kako je vidio besprizorne i burne reakcije iz Srbije te kako Srbija ne može sjediti na dvije stolice i dodao:

“Da će u Srbiji zbog dogovora s Putinom u ovim okolnostima, gdje on radi agresiju na Ukrajinu, imati jeftiniju naftu i benzin a mi ćemo tu biti što? Neke korisne budale? Srbija treba poštovati sankcijski režim EU, Srbija neće ni na koji način biti ugrožena, Srbija može naftu kupovati od bilo koga drugoga, ta nafta može doći u Hrvatsku i Jadranskim naftovodom otići u Srbiju. To je to. Ovo je situacija u kojoj treba biti principijalan. Može nafta ali ne ruska, to je istina.”