VRUĆINE I DALJE: Idu i do 37 stupnjeva – navečer mogući pljuskovi

I danas će biti sunčano i vruće. Mogući su poneki pljuskovi, no zamjetno rjeđe nego je to bilo jučer u unutrašnjosti.

Osobito će se vrućina nastaviti na istoku zemlje i u Dalmaciji. Temperatura će biti 35-37 °C. Sutra će dnevna temperatura pasti na 30 °C.Sutra je nastavak vrućine te će biti vruće, ponegdje i vrlo vruće. Navečer su na sjeverozapadu mogući lokalni pljuskovi i grmljavine, poglavito u Međimurju, sjeveru Hrvatskog zagorja i Podravini.

Za vikend će se zadržati sunčano, no u unutrašnjosti bi subota trebala donijeti olakšanje i pad temperature s 35 °C na 30 °C.Savjeti tijekom toplinskog vala

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, savjetuje se:

– rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.

– piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

– izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.

– nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.- rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.

– isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.

– izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.

– ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.

– redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.

– ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika.