VRUĆE NA LINIJI ZAGREB – BEOGRAD: I dalje se odapinju opasne strelice – napetost ne popušta

zastave, Hrvatska, Srbija

Na relaciji Zagreb – Beograd napetost ne popušta, a mogućoj relaksaciji odnosa u regiji ne pridonosi ni provedba referenduma kojega planiraju vlasti Republike Srpske.

Situacija već neko vrijeme nije bajna. Srbijanski Zakon o univerzalnoj jurisdikciji podignuo je tenzije, a kao ulje na vatru pala je snimka razgovora čelnika Narodne koalicije Zorana Milanovića s dijelom branitelja na kojoj govoreći o istočnim susjedima koristi termin šaka jada, prenosi Media servis.

“Postoji jedna begoradska čaršija koja bi htjela biti na pet strana svijeta, i zbog toga srbijanski narod, i u Hrvatskoj pogotovo, pati. Emisari i huškači iz Beograda neka ne prelaze preko Dunava”, kazao je Milanović.

Nikad protiv Srba, uvijek protiv čaršije – ističe Milanović uz dodatak da oni grade zemlju po najstrožim kriterijima, dok su HDZ-ovi kriteriji balkanski i zato se dobro razumiju sa čaršijom. U središnjici HDZ-a Dražen Bošnjaković ne pokazuje razumjevanje za optužnice iz Srbije.

“Mi jako dobro znamo da nijedan hrvatski vojnik nije bio na teritoriju Republike Srbije, mi nismo granitirali njihove gradove nego je bilo obrnuto. A danas je situacija takva, mi kao RH smo članica EU i mi ćemo ocjenjivati i mjeriti je li oni ispunjavaju mjerila da sutra postanu članovi EU.”

Ne šute ni u Beogradu. Ministar Ivica Dačić u razgovoru za RTS za uzavrelo stanje u regiji upire prst u Zagreb i Sarajevo navodeći da nema te zemlje koja ne bi reagirala na napade na svog premijera, pokliče “za dom spremni” i na pokušaje rehabilitacije jedne ideologije koja je ubijala srpski narod”.

Od Bruxellesa očekuje konkretnu reakciju jer su njene vrijednosti ugrožene od njezine članice…

“Što su vam rekli jučer predstavnici EU?”, upitala je novinarka.

“Oni govore filozofski, kao da su na Tibetu. Kažu da eskalacija retorike nije dobra. U Hrvatskoj i kod bošnjačkih političara postala je normalna antisrpska kampanja”, odgovara Dačić.

Iskra koja bi mogla zapaliti cijelu regiju – kako je nedavno ocijenio jedan zastupnik u parlamentu u BIH je referendum koji se u Republici Srpskoj planira za 25. rujna. Dačić na tu temu kaže kako međunarodni predstavnici mogu razmišljati imaju li ovlasti da ga zabrane i najavljuje konzultacije ako do toga dođe.

Čelnik HDZ-a Andrej Plenković u intervjuu za “Dnevni avaz” izrazio je oštro protivljenje referendumu o obilježavanju dana RS, jer takav potez smatra prijetnjom cjelovitosti i suverenosti BiH.

Još jednom kao uvredljive ocijenio je izjave Zorana Milanovića o BiH sa sporne snimke, a na tu temu Milanović je razgovarao s bivšim predsjednikom Mesićem, sada kandidatom Narodne koalicije.

On je pojasnio što je Milanović mislio izjavom da nećemo Hrvate u BiH ostaviti s Bošnjacima.

“Da nećemo dozvoliti razbijanje BIH”, rekao je Mesić. Da su odnosi u regiji sada takvi da jedna teška riječ može srušiti sve što je učinjeno na izgradnji odnosa do 2012, ocijenio je bivši predsjednik Srbije Boris Tadić za beogradski list Danas.

“Pušten je plin iz boce u čitavu regiju i jedna iskra može sve zapaliti”, naveo je Tadić i sugerirao da bi EU trebala reagirati ne samo na ono što dolazi iz Hrvatske već i Srbije.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!