VRKLJAN PIŠE JANDROKOVIĆU: Tražim da osudite vulgarno vrijeđanje Vidović-Krišto od novinara Stankovića

Danas sam poslao otvoreno pismo predsjedniku Sabora RH u kome ga upozoravam na nedopustivo djelovanje novinara Stankovića kao zaposlenika HTV-a, najavio je na društvenoj mreži saborski zastupnik Milan Vrkljan.

Ovo je pismo zastupnika prof. dr. Vrkljana objavljeno na Facebooku:

Poštovani gospodine Jandroković,
u privitku Vam šaljem presliku facebook objave novinara HRT-a Aleksandra Stankovića.

Gospodin Stanković je kao što je iz teksta vidljivo koristio vulgarne izraze te grubo vrijeđao zastupnicu Karolinu Vidović Krišto.

Ustavom RH određeno je da narod obnaša vlast putem svojih izabranih predstavnika, tj. saborskih zastupnika. Ako novinar kojega pristojbom plaćaju hrvatski građani koristi potpuno
neprihvatljiv rječnik, on ne vrijeđa samo saborsku zastupnicu, već i hrvatske građane koji su je izabrali.

Rječnik koji je gospodin Stanković koristio je za javnu demokratsku atmosferu jedne civilizirane europske države u potpunosti neprihvatljiv te kao takav ima biti sankcioniran.

Zaštitu koju gospodin Stanković ima od tzv. nevladinih udruga, koji su tobožnji zaštitnici prava slabijih, te njihova šutnje, za svaku je osudu. Seksističke izjave te vrijeđanje na osobnoj razini nedopuštene su neovisno o tome kome su upućene.

Vladavina prava jest jednakost, a jednakost vrijedi i za saborske zastupnike, neovisno zovu li se ti zastupnici Karolina, Marija, Rada, Sabina…

Jedan od temeljnih hrvatskih problema jest devastiranost institucija i njihova nevjerodostojnost. Hrvatski sabor je dužan voditi brigu o dignitetu narodnih predstavnika i to ne zbog njihove osobnosti, već zbog vjerodostojnosti najvažnije državne institucije.

Ako na ovakve primitivne i vulgarne izjave ne reagiramo, moramo biti svjesni da poslije primitivnih i nasilničkih verbalnih ispada slijede i fizički ispadi. Hrvatski sabor kao institucija mora uporno promicati kulturu tolerancije i demokratskog dijaloga te se boriti protiv svih oblika primitivizma i govora mržnje.

Zahtijevam od Vas da sazovete izvanrednu sjednicu predsjedništva sabora te najoštrije osudite izjave i ponašanje novinara Aleksandra Stankovića te od Hrvatske radio televizije zatražite zakonom predviđene sankcije za ovakvu vrstu ponašanja.

S poštovanjem,
Prof. dr. sc. Milan Vrkljan,
zastupnik