VRIJEME JE KORIZME: Uredi i ozdravi dušu i tijelo, korizma je proljeće

Ove je srijede Pepelnicom počela korizma – razdoblje od 40 dana u kojem se vjernici pripremaju za blagdan Uskrsa.

Pojačana je pobožnost, dobra djela i pokora uz češći post. Korizma počinje završetkom karnevala što u latinskom prijevodu carne vale znači odbaciti meso.

Čega se sve odriču ili što sve čine građani u korizmi, provjerili smo na ulicama Grada Zagreba.
– Mislim da korizma nije vrijeme kada se trebamo odricati nečega, nego da je to vrijeme kada trebamo nastojati biti bolji, popraviti neke svoje loše strane, učiniti neko dobro djelo, biti bolji u svemu.

-Odričem se psovke jer previše psujem.

-Ako čovjek živi normalno, nema se što odricati.

-Nek’ se odriču oni koji to propovijedaju, nek’ se oni odriču, a ne tražiti od građana

-Smatram da je život u Hrvatskoj jedno veliko odricanje pa se ovu korizmu nisam odrekla ničega.

A čemu nam zaista služi korizmeno vrijeme?

“Korizmom se postaje gospodar svoga tijela, bolji čovjek u vrijeme velikih izazova”, često je govorio svećenik monsinjor Tomislav Ivančić, nekadašnji profesor na zagrebačkom KBF-u, član mnogih uredništava i suradnik brojnih teoloških časopisa.

“Danas imamo svega, mislimo da moramo stalno jesti, piti, oblačiti se, a danas smo najnesretniji i patimo od različitih bolesti. Zato je korizma bitna,” poručio je u jednoj od svojih brojnih radijskih emisija, koje se mogu poslušati na društvenim mrežama.

“Da se naučio odreći se i hrane i pića i droge i igrica i svih željica i svaki puta sebi reći “ne, ja sam gospodar u svojoj kući”. Znate koliko snage duha kada postiš jedan petak, srijedu, subotu ili bilo kad hoćeš u korizmi. Znate koliko snage kad sada odjednom korizmi kažeš “e neću ni jedan put uzet drogu, baš neću pušiti, neću cijelo vrijeme uzimati meso pa da vidim.”

Ivančić je, između ostalog, utemeljitelj zajednice Molitva i Riječ, začetnik hagioterapije u Hrvatskoj, tj. antropološke medicine i Centra za duhovnu pomoć o čemu dodatno možete saznati na njihovim službenim web i Facebook stranicama. U Ivančićevim raspravama o korizmi nije bitno jeste li vjernik ili ne, jer ističe, svakome od nas tijelo je dano da se čovjek njime služi, ali ono što je najvažnije je osobnost.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

“Korizma ti želi dati tvoj ponos, dostojanstvo. Želi te iz životinjskog uvesti u ljudsko, u božansko. Želi ti ostvariti ono za čim vječito čezneš, da ne budeš mrtva luka. Korizma je zato prekrasan trenutak i zato bi trebalo staviti i reći “što ću učiniti ovih 40 dana, nešto prekrasno”. Konačno se oprijeti onome što me razara i uzeti u ruke ono što me izgrađuje, rehabilitira, regenerira u meni sve dobro.”

Potrebno je sjetiti se što bi htjeli izgraditi u sebi, a što popraviti, tada će Korizma bit najdragocjenije vrijeme, tvrdi Ivančić, i tada nećete osjećati da ste se nečega odrekli. Treba nam oduševljenje za vrijeme pred nama, za sve probleme, nesigurnu budućnost, patnje i boli, savjetovao je često profesor.

“Kreni danas. Danas je tvoj dan. Danas zavoli sebe. Danas uzmi neki dnevnik, neku bilježnicu, zabilježi prvi dan i reci “odlučio sam krvavo se boriti protiv svega što mi zarobljava, protiv svih duhovnih virusa, bakterija, zla i nemoći. Hoću biti novi čovjek.” Prijatelju, zavoli sebe večeras. Samo sebe imaš, rekli smo sto puta, i ako sebe izgubiš, reci mi što još možeš imati. Večeras spasi sebe.”

U jednoj od svojih brojnih audio poruka putem YouTube kanala, Ivančić poručuje: “Uredi i ozdravi dušu i tijelo, korizma je proljeće. Svakoj ovisnosti reci ne, svakoj slobodi da, budi svoj, konačno zaživi.”

Komentiraj