VRHUNAC TOPLINSKOG VALA: Za gotovo cijelu Hrvatsku označen narančasti alarm

U većem dijelu Hrvatske u utorak će biti pretežno sunčano s vrhuncem aktualnog toplinskog vala pa su za utorak meteorolozi izdali upozorenje o mjerama opreza.

Za gotovo cijelu Hrvatsku označen je narančasti alarm, što označava opasno vrijeme.

Povremeno je moguća umjerena naoblaka, osobito poslijepodne i navečer, lokalno uz pljuskove s grmljavinom, češće u unutrašnjosti. Pljuskovi mogu biti i izraženiji. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni. Na Jadranu jugo te jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, uz obalu prolazno i bura. Najviša temperatura zraka uglavnom između 32 i 36 stupnjeva Celzija.

Velika opasnost od toplinskog vala predviđena je za područja gradova Zagreb, Karlovac, Gospić Knin, Rijeka i Split, te umjerena opasnost za Osijek i Dubrovnik. Velika opasnost zadržat će se u srijedu još u Rijeci i Splitu, a u ostalim gradovima u kojima je bila velika, opasnost će se smanjiti na umjerenu.

Visoka temperatura zraka može uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru, upozoravaju iz DHMZ-a.Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati.

U Europi je s velikim vrućinama zabilježen porast smrtnosti i zdravstveni rizici koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti negativne posljedice pa meteorolozi donose preporuke za zaštitu od velikih vrućina. Najvažnije je rashladiti dom, izbjegavati vrućine i izlaske, rashladiti tijelo, piti dovoljno tekuće i pomoću drugima kojima je potrebno.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!