VRHUNAC TOPLINSKOG VALA: Temperature i do 40 stupnjeva

Toplinski val u zemlji doseže svoj vrhunac, temperature će se penjati do 40 stupnjeva. Ukoliko se ne čuvaju ugroženi mogu biti odrasli, djeca i životinje.

Izvor: Media servis

To pokazuje i činjenica da je zabilježen rast pacijenata od desetak posto koji traže pomoć zbog povećanih temperatura.

Doktor hitne medicine Jozo Brkić za Media servis je otkrio kako što lakše podnijeti ove vrućine, ali i čuvati se od njih.

“Oni koji ne moraju, neka ne izlaze u određenom period od 10 do 17 sati. To se najviše odnosi na umirovljenike, kronične bolesnike koji ne moraju izlaziti. Najbolje se čuvati, biti u rashlađenom stanu, mirovati i preporuka za njih je da uzimaju svoju terapiju. Oni koji moraju u to vrijeme izlaziti, kao što su radnici, građevinari i poljoprivrednici, oni se moraju štititi.”

Zbog iznimno visokih temperatura Ravnateljstvo civilne zaštite izdalo je uzpozorenje u kojem savjetuje da izbjegavate kretanje na put u najtoplijem dijelu dana i nikako ne krećete na put bez vode.

“Važno je konstantno unositi tekućinu, a ne tek kad se pojavi osjećaj žeđi. Dehidracija predstavlja ozbiljnu opasnost za zdravlje u danima kada su iznimno visoke temperature, a pojačano znojenje dovodi do gubitka vode koju je potrebno nadomjestiti.

Obucite prozračnu i svijetlu odjeću te laganu obuću. Djecu i životinje ne ostavljajte same na suncu i u vozilima. Rashladni uređaj namjestite na temperaturu 7°C nižu od vanjske.

Treba biti spreman i upoznati se s najvažnijim uputama za zaštitu od vrućine i svih posljedica koje toplinski valovi mogu ostaviti na zdravlje”, istaknuli su iz Ravnateljstva.