VRHUNAC JE PETOG VALA: Raste broj umrlih, a ljudi ne dolaze na cijepljenje

Peti val epidemije krenuo je u tjednu od 20. do 26. prosinca. Nakon toga, u iduća dva tjedna imali smo velik rast broja novozaraženih, što se povezuje sa sve većim udjelom omikrona.

Nakon četiri tjedna, u ovom je zaustavljen rast broja novozaraženih. Zabilježeno je oko 58.600 novih slučajeva, što je oko tisuću manje nego prošloga tjedna, odnosno pad je malo manji od 2 posto.

Nažalost, peti val epidemije uzima sve više života, posebno starijih i necijepljenih, pa u posljednja dva tjedna ponovno imamo rast broja preminulih. U ovom je umrlo 370 osoba, osamdeset jedna više nego u prošlom tjednu.U Splitu cijepljeno tridsetak ljudi

Dok splitski COVID odjel puca po šavovima, cijepni punkt u Spaladium Areni gotovo je prazan. Prema riječima Josipe Bliznac, koordinatorice Crvenog križa na cijepnom punktu Spaladium Arena – danas se cijepilo nešto više od 30 ljudi.

Sve je manji odaziv i u Zagrebu pa se od utorka broj cijepnih punktova smanjuje. Na Velesajmu se broj cjepnih timova smanjuje sa 12 na sedam. Ostali će biti raspodijeljeni za druge potrebe u zdravstvu, kaže za HRT Mirjana Lana Kosanović Ličina, voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar” i voditeljica smjene na cijepnom punktu Velesajam.

Manji odaziv i u Zagrebu, Varaždinu i Slavonskom Brodu

U Varaždinskoj županiji u odnosu ne prethodne tjedne cijepilo se gotovo 5 puta manje ljudi. O smanjenju broja cijepnih punktova zasad se ne razmišlja.

– Smanjivanjem ili ukidanjem punktova možda bi poslali i poruku našim sugrađanima da je vrijeme za cijepljenje prošlo i da je kasno, a to nije tako. Tim punktovima šaljemo poruku da je još uvijek vrijeme da se možemo cijepiti i da dođu na treću dozu, kaže Marin Bosilj, ravnatelj županijskog ZZJ-a.