VRHOVNI SUD “OPRAO” MEDVEDA: Neprimjereno je da javno govori kakvo postupanje suda očekuje

Vrhovni sud Republike Hrvatske se oglasio kako bi osudio izjave ministra Tome Medveda koje ocjenjuje kao neprimjerenim zahtjevima izvršne vlasti.

Priopćenje Vrhovnog suda prenosimo u cijelosti:

“U vezi jučerašnje izjave ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika vlade Tome Medveda u Dnevniku HRT-a kojim je komentirao odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske te iskazao ‘očekujem od Visokog Upravnog suda da će kao i što su i do sada preko 100 tih tužbenih zahtjeva odbili, to učiniti i ubuduće’ ističemo sljedeće:

Krajnje je neprimjereno da Potpredsjednik vlade i Ministar u vladi javno iskazuje da očekuje postupanje nekog suda na određeni način, jer takvim iskazom narušava neovisnost sudbene vlasti.

Naime, takav iskaz može biti shvaćen kao pritisak na nositelje sudbene vlasti i uputa kako određeni predmet treba riješiti, u skladu sa očekivanjima izvršne vlasti.

Na taj način povrijeđeno je temeljno načelo vladavine prava, dovedeno u pitanje pravo na pravično suđenje, te je narušeno povjerenje javnosti u neovisnost sudbene vlasti.

Plediramo da se pripadnici izvršne vlasti, pogotovo oni najviši, ne očituju o sudskim postupcima koji su u toku, te posebno, da ne ističu svoja očekivanja kako će sudovi riješiti te predmete.”