VRBOVEC VAS POZIVA: Spektakularna događanja “Kaj su jeli naši stari” po 36. put

Kaj su jeli nasi stari

Znamenita i najstarija turističko-kulinarska manifestacija u Hrvatskoj, „Kaj su jeli naši stari“, održat će se već 36. godinu zaredom od 26. do 28. kolovoza 2016. godine u Vrbovcu.

Pitoreskni Vrbovec ponovno će tijekom tri dana postati središte i okupljalište istinskih ljubitelja autohtonih gastronomskih delicija Vrbovca i okolice, ali i enologa, te također i brojnih znatiželjnika i zaljubljenika u gastro tradiciju, ali istodobno i u kulturnu baštinu vrbovečkog kraja. Manifestacija „Kaj su jeli naši stari“ ove se godine održava pod posebnim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović, a već tradicionalno u organizaciji Turističke zajednice Grada Vrbovca, uz Pučko otvoreno učilište Vrbovec i Gradsku zajednicu sportskih udruga Vrbovec.

Kao i svake godine, autohtona jela vrbovečkog kraja po dobro čuvanim, starinskim receptima, koje su žene prenosile s generacije na generaciju, spravljat će članice udruga žena iz Vrbovca i okolnih sela, a posjetitelji će uz degustacije brojnih zanimljivih jela moći kušati i neizostavnu „kraljicu“ svih vrbovečkih jela i kolača – popularnu peru. Organizatori manifestacije „Kaj su jeli naši stari“ iz Turističke zajednice Vrbovca na čelu s Anom Bakar već su naviknuli posjetitelje kojih je uvijek sve više i pristižu iz cijele Hrvatske, ali i okolnih država, da program manifestacije „Kaj su jeli naši stari“ sa svakom novom godinom održavanja postaje sve bogatiji!Kaj su jeli 2016

Ovogodišnja manifestacija “Kaj su jeli naši stari” započet će u petak, 26. kolovoza prigodnim gastro programom, izložbama i zanimljivim predavanjem “Mogućnost promicanja turizma putem prehrambenih proizvoda sa zaštitnim nazivom”. Službeno, svečano otvorenje, predviđeno je za subotu, 27. kolovoza se u 11,00 sati na ljetnoj pozornici, uz nastup HKUD-a „Petar Zrinski“ Vrbovec, nakon čega se program nastavlja na više lokacija. Uz već tradicionalne segmente manifestacije poput ocjenjivanja, degustacije  i izložbe tradicionalnih jela u organizaciji udruga žena koje će se održavati tijekom subote i nedjelje, 27. i 28. kolovoza, u cjelodnevnom terminu od 10:00 do 18:00 sati, posebnog dijela manifestacije posvećenog degustaciji vrhunskih vina „Kaj su pili naši stari”, gastro showa kojeg ove godine predvodi poznati  kuhar Branko Ognjenović i brojnih drugih sadržaja, ove godine, manifestacija„Kaj su jeli naši stari“ ima ponovno i humanitarni karakter. Tako će se u sklopu akcije Vaša i PIK-ova kuna za Udrugu „Renato – Kuhari bez granica“ prikupljati pomoć za djecu s urođenom srčanom manom u koju će se posjetitelji moći uključiti uz kušanje PIK-ove mortadele od 200 kg. PIK Vrbovec je ujedno i generalni sponzor ovogodišnje manifestacije „Kaj su jeli naši stari“.

Valja naglasiti da je jedan dio manifestacije posvećen i jelima i običajima nacionalnih manjina Grada Zagreba i Zagrebačke županije koja će se posebno predstavljati tijekom drugog dana manifestacije, u subotu 27. kolovoza, a građani će imati priliku uživati i u tradicionalnim jelima Bosne i Hercegovine i Makedonije u sklopu prigodnog programa „Kaj su jeli stari u Bosni i Makedoniji“.

Tijekom manifestacije „Kaj su jeli naši stari“ posjetitelji će moći uživati u brojnim prigodnim izložbama, sudjelovati u korisnim kulinarskim radionicama, posebnim radionicama za djecu i starinskim igrama za djecu, te pogledati nastupe brojnih kulturno-umjetničkih društava, kazališnih predstava. Neizostavni dio programa su i sportska natjecanja u nogometu, tenisu, odbojci na pijesku, šahu i streljaštvu. Zanimljivo je izdvojiti i posebno atraktivnu izložbu starih automobila u organizaciji Oldtimer kluba koje će posjetitelji moći razgledati u popodnevnim satima, tijekom subote 27. kolovoza i nedjelje 28. kolovoza od 17 sati nadalje i Konjičke igre – posebno natjecanje konjara u organizaciji Konjogojske udruge Vrbovec koje posjetitelje očekuje u nedjelju, 28. kolovoza od 14,00 do 16,00 sati.Kaj su jeli 3

Posebno bogat koncertni program privući će i brojne posjetitelje željne vrhunske zabave uz poznate estradne i glazbene zvijezde, na koncertima koji će se tijekom sve tri večeri odražavanja manifestacije „Kaj su jeli naši stari“ održavati u šatoru, s početkom u 23:00 sata. Tijekom prve večeri, u petak, 26. kolovoza svi poklonici grupe Vatra moći će uživati u njihovom koncertu, dok će u subotu, 27. kolovoza svoj veliki koncert održati sjajan Željko Bebek u pratnji svog benda. Za završnu feštu i odličan koncert u nedjelju, 28. kolovoza pobrinut će se popularni Miroslav Škoro!

Kao i proteklih godina, na relaciji Zagreb-Vrbovec-Zagreb  u subotu 27. kolovoza vozit će prigodni vlak Potepuh koji će posjetitelje prevoziti po promotivnoj cijeni od 10 kuna, s polaskom s Glavnog kolodvora iz Zagreba u 9:55 i povratkom iz Vrbovca u 20:00 sati. Potepuh će na svojoj ruti stajati u Maksimiru, Trnavi, Sesvetama i Dugom Selu.